KRÖNIKA
När jag skriver det här är det söndag, och det blåser och regnar ute. Det känns skönt att jobba inomhus i dag. I går tröskade vi det sista av vår spannmål, det är ovanligt tidigt, men var ändå ganska besvärligt på slutet, framför allt för att det regnat nästan varje dag i augusti.
Om temperaturen utomhus har sjunkit, så stiger den nu inför valet. Debatterna duggar tätt i olika media.
Jag har tidigare skrivit om tudelning mellan stad och land i Sverige. Under de senaste decennierna har vi upplevt den kraftfullaste urbaniseringen av alla länder i Europa. Utvecklingen är allvarlig, och ger avtryck på flera sätt. Vi har länge upplevt att politiska beslut har staden som norm, en logisk följd av att allt fler politiker bor i en stad. I senaste numret av tidningen Fokus skriver Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi att ” Urbana regioner inte röstar på samma sätt som rurala. Urbana och rurala regioner står inför helt olika typer av utmaningar och problem. Medan urbana regioner tampas med frågor som bostäder, förtätning, segregation, och mindre bilkörning i stadskärnan, har rurala ofta i högre grad problem med befolkningsutveckling och arbetslöshet. ”
Här skulle jag vilja tillägga problem med avstånd och beroende av bilen. Men även vikten och insikten om ett lönsamt lantbruk, vilket är navet på landsbygden, som skapar både jobb och viktig infrastuktur i bygden. Dessutom producerar det högkvalitativa livsmedel, energi, turism och mycket mer som behövs i ett hållbart samhälle.
Drygt varannan kommun tappar invånare och till år 2050 förväntas sjuttio procent av Sveriges befolkning vara bosatt i städer. Ska vi ta oss in i framtiden behöver vi komma ihåg att nästan hela landet Sverige är landsbygd! Dessa stora ytor ska inte betraktas som ett problem utan som en fantastisk tillgång.
Här finns möjligheten att skapa fler jobb. Livsmedelsproduktionen är en viktig kugge i hjulet. Här behövs tydlighet från politikerna i form av en Livsmedelsstrategi för Sverige, som stärker den svenska matens konkurrenskraft. Dessutom finns det en stor potential i att utveckla den gröna energiproduktionen. Byt svart energi mot grön, genom ett fossiloberoende samhälle skapas jobb och tillväxt på riktigt.
Charlotta Mellander skriver vidare i tidningen Fokus att det finns ett samband mellan befolkningsdensitet och hur folk röstar. ”F aktum är att urbana regioner i väsentligt högre grad röstar på M, FP och MP. Rurala regioner röstar i väsentligt högre grad på S och C, och till viss mån på Sverigedemokraterna. Däremot har KD, V och FI varken mer eller mindre stöd i städer eller i rurala regioner .”
Avfolkningen av landsbygden är ett resultat av en aningslös och röstfixarfokuserad politik. Så länge staden ses som norm och landsbygden som undantag kommer denna utveckling att fortsätta och eskalera.
Vi måste hitta former för att minska klyftorna mellan stad och land, och öka förståelsen för varandra. Det krävs mycket av många för att det ska bli verklighet.