Anna Lindhs fond inger hopp

Hawa Bropleh från Liberia fick årets pris från Anna Lindhs minnesfond.

Hawa Bropleh från Liberia fick årets pris från Anna Lindhs minnesfond.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Politik2011-08-22 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Fem dagar efter mordet på Sveriges utrikesminister Anna Lindh den 11 september 2003 instiftade Socialdemokraterna en minnesfond. Minnesfonden stödjer kvinnor och unga människor som i Anna Lindhs anda har modet att bekämpa likgiltighet, fördomar, förtryck och orättvisor, så att människor kan leva ett gott liv i en miljö där de mänskliga rättigheterna efterlevs. Det är fondens uppdrag.

Fonden vill hedra Anna Lindhs minne för att visa att våldet inte får vinna över tron på att man genom fredliga medel och demokratiska kanaler kan påverka ett samhälle. Vi vet ju att Anna Lindh i sin politiska gärning envist och modigt trodde på möjligheten till förändring via politiskt engagemang och i ständig dialog.


Kvinnor i Liberia
Årligen delas ut ett pris till en person, organisation eller ett projekt som verkar i Sverige eller utomlands. Dessutom flera stipendier som uppmuntran till fortsatt engagemang. Årets Anna Lindh-pris har tilldelats Centre for Liberian Assistance (CLA). Priset togs emot av organisationens ledare, Hawa Bropleh, som verkar bland annat i Liberias huvudstad Monrovia.

I Liberia behövs organisationer av detta slag för att ge stöd till kvinnor och flickor. Under åren 1989-2003 rasade ett brutalt inbördeskrig. Det liberianska samhället lider alltjämt av de allvarliga övergrepp som då ägde rum.

Kvinnors situation är svår i ett samhälle där våld och sexuellt utnyttjande av unga flickor är vanligt, men som sällan får rättsliga följder.

Dock finns det numera hopp genom Afrikas första folkvalda kvinnliga president, Ellen Johnson Sirleaf, och flera starka kvinnor på viktiga poster i regeringen. Men det tar tid i ett patriarkalt och våldspräglat land. Nu behandlas en motion i Parlamentet att kvinnors representation skall var minst 30 procent. Det väcker hopp, även om CLA vill se en helt jämn representation, så som i Rwanda.


Inte behöva sälja sig
CLA arbetar aktivt och med stort mod för att flickor och unga kvinnor skall kunna återta makten över sina liv genom utbildning, stödboende och terapi.

Sedan ett par år har de starkt stöd också från den svenska organisationen Kvinna till Kvinna. Hawa Bropleh berättar att de började i grannländernas flyktingläger, men verkar nu helt och fullt inne i Liberia för att på olika sätt stötta utsatta kvinnor och flickor. Flickor skall inte behöva sälja sig för att leva sina liv. CLA ger därför aktivt stöd för att stärka deras självkänsla. CLA driver också ett ständigt lobbyarbete för att uppmärksamma kvinnors och flickors utsatthet med krav på åtgärder.

Priset på 250 000 kronor skall användas till utbildningsverksamhet och att starta en stipendiefond för flickor. Allt detta i Anna Lindhs sanna anda.

Förra året gick ett av stipendierna till Stiftelsen Expo för att bemöta främlingsfientliga och rasistiska tendenser i Sverige. En viktig markering från Anna Lindhs Minnesfond när nu SD vunnit inträde i Riksdagen. För att inte tala om attentatet på Utöya, styrt av hat mot invandrare och en solidarisk socialdemokrati.