Annonssidorna ger en bild av det gotländska samhället

Politik2005-05-07 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ibland kan man skämmas över åsikter man haft och uttalanden man gjort i olika frågor. En sådan fråga är det ständiga diskussionsämnet om vår färjetrafik. När jag vistades på Gotland som turist tyckte jag alltid att gotlänningarna gnällde mycket över jobbiga färjeresor. Det var väl kul att åka båt, tyckte jag som huvudsakligen åkte sommartid när det var semesterledigt och fint väder.
I slutet av 80-talet flyttade familjen så till Gotland och redan efter ett par nattresor vintertid med små barn började man inse att gotlänningarna nog inte hade helt fel i sin uppfattning om dessa resor. Speciellt en resa minns jag. Det var vid jultid och resan gick från Nynäshamn med "Nord Gotlandia", en båt som sjöfolk sa "gick bra i sjön". Det brukar jag ta som en varning om man har anlag för sjösjuka, för jag har förstått att det betyder att fartyget följer med vågorna och det innebär mycket gungande.

Utmattad familj
Nu var det full storm och efter ordentlig sjösjuka och flera timmars försening anlände en utmattad familj till Visby. Tänk om det då stått en liten elak typ nere på bildäck och sagt: "Vi har jobb och bostad för er på fastlandet. Flytta med, så slipper ni dessa resor." Tur att det inte gjorde det, för då hade nog Gotlands befolkning minskat med fem personer direkt.
Efter ett tag var den sjösjukan glömd och sedan dess har det blivit ett otal resor i både blåst och fint väder. Numera har vi mycket komfortabla båtar och tidtabeller och det känns redan som natturerna tillhör forntiden.

Lite ödmjukhet
Det blev en lång historia om att skämmas för åsikter, men jag tror att man som turist och nyinflyttad ibland måste känna lite ödmjukhet för vissa gotländska frågor innan man uttalar sig för kategoriskt.
Ett bra tips att lära känna Gotland är genom lokaltidningarna. Framförallt är de små notiserna och annonssidorna intressant läsning. Här kan man följa mötesverksamhet, föreningsliv, lokal sport och olika aktiviteter. Med lite eftertanke kan bilden av det gotländska samhället bli ganska klar.

Öppna vägar
På Gotland har vi fördelen att kunna färdas på de flesta vägar utan att som på fastlandet stöta på bommar och förbudsskyltar. Därför är det också lätt att hitta mängder av fina platser ute i socknarna. Tack alla markägare och väghållare som gör det möjligt!
Nu har dock orosmoln börjat torna upp sig när det gäller landsbygdsvägarna. Tekniska nämndens majoritet föreslår nämligen ytterligare försämrat underhåll av de enskilda vägarna med kommunalt bidrag genom att ta bort snöröjningen. Det kommer förmodligen att innebära fler bommar och skyltar som sätter stopp för obehörig trafik.
Ett mycket dumt förslag, för skall hela Gotland kunna leva, så är en av grundstenarna att alla ges lika möjlighet till bra vägar. Dessutom får alla som är på utflykt färdas på dem på köpet.

Bra cykelväg
När jag ändå är inne på vägavstängningar kan jag inte låta bli att kommentera en utebliven avstängning. Det gäller Stora Törnekvior över A 7-fältet, som Tekniska nämnden anser skall vara fortsatt öppen för biltrafik. Vägen är smal och används av många cyklister och det enda rätta hade varit att stänga den för bilar och endats tillåta cykeltrafik. Ibland känns det som bilarna får för mycket uppmärksamhet. I folkhälsans tecken borde cykeltrafik uppmuntras genom fler säkra och smidiga cykelvägar. Stora Törnekvior kan bli en sådan.

Tekniska nämnden
Nu kanske en del tror att jag hyser speciellt agg till Tekniska nämnden. Så är det absolut inte, men eftersom den nämnden ansvarar för vardagsnära frågor som berör många människor, hamnar nämnden lätt i fokus.
Ha en trevlig helg och ta gärna en cykeltur!