Ännu bättre äldreomsorg!

Politik2006-02-18 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Helt tydligt är det nu ordning och reda på social- och omsorgsförvaltningen. Ordförande Björn Jansson (s) med en mycket skicklig förvaltningsledning har både lyckats få balans i ekonomin och förändrat verksamheten till det bättre. Överskottet för 2005 blev 18,1 miljoner kronor istället för ett befarat underskott på cirka 50 miljoner kronor.
Huvuddelen av besparingen består i att det dubbelkommando med två köp och sälj-förvaltningar, som de de borgerliga införde, nu har gjorts om till en förvaltning. Det har gjort att dryga 30-talet administrativa tjänster försvunnit. Dessutom har även denna förvaltnings personal tagit ut semester, vilket minskat semesterskulden.
Nu får nämnden behålla 75 procent av överskottet, det vill säga cirka 12 miljoner kronor, för att höja kvalitén i verksamheten. Jag hoppas att det går till personalen. Både i form av fler anställda i den direkta omsorgen. Och till den Kompetensstege, som äldreomsorgsminister Ylva Johansson och regeringen dragit igång för att öka kvalitén i äldreomsorgen. Gotland kommer sannolikt att få de fortbildningspengar de sökt av regeringen. Det innebär att runt 300 av personalen kan få fortbildning.
Det finns många tecken på att framför allt äldreomsorgen numera är ett mycket välskött fögderi. Alla som har behov att komma in på särskilt boende får det. Länsstyrelsen har kollat hur kommunen sköter detta och funnit att alla får plats på särskilt boende inom tre månader efter beslut. Oftast sker det inom en månad, men för dementa kan det ta längre tid. Detta är ett problem på fastlandet och det var det när de borgerliga styrde 2002. Det året avslogs 18 fall av begäran om särskilt boende trots att behov förelåg. När socialdemokraterna styr får alla som har behov av plats inom särskilt boende en placering inom en månad.
Dessutom ska de särskilda boenden, som behöver renoveras upp till acceptabel standard, få denna förbättring. Och en brukarenkät ska genomföras under året, för att få reda på hur alla nyttjare av omsorg upplever kvalitén. Detta är mycket bra. Dels för att få reda på hur bra omsorgen faktiskt är på Gotland. Sannolikt är de flesta mycket nöjda. Men det finns också brister. Kanske särskilt vad gäller bemötande och att de äldre behandlas med respekt och värdighet. Det måste bli mer insatser för att de äldre får ett stimulerande socialt liv också och inte bara hjälp med tvätt, städning och allmän tillsyn.
Det är jättebra att det nu satsas på personalen inom äldreomsorgen och andra delar av omsorgen på Gotland. Kompetensstegen är bra, men det måste också till mer personal och bättre lönevillkor. Då får vi fler som vill jobba inom den viktiga omsorgsen. Och det är oerhört viktigt att de äldre och handikappade behandlas med respekt och värdighet och att omsorgen bidrar till ett socialt rikare liv för alla.