Ansvar i nytt medielandskap

Politik2008-06-19 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
När bloggen dök upp som ett nytt fenomen på Internet för några år sedan reagerade etablerade medier med misstro. Det var rena vilda västern detta, konstaterade man upprört på ledar- och kultursidor, att vem som helst plötsligt kunde göra sin röst hörd inför tusentals läsare utan att åsikter och faktauppgifter först nagelfarits av redaktörer och ansvariga utgivare. Debatten skulle skena, lösa rykten och skvaller skulle spridas ohämmat, den publicistiska integriteten skulle omintetgöras, det offentliga samtalet riskerade att fragmenteras och förflackas.
På Internet svarade man bitskt att just denna arrogans och självgodhet inom "gammelmedia" gör bloggarna nödvändiga - det behövs någon som granskar granskarna, som tycker emot tyckarna och analyserar analyserna.

Så här några år senare är blogg-fenomenet väletablerat, men debatten fortsätter i samma spår.
"De flesta bloggare upprepar bara vad andra har sagt, och då gärna skvaller, myter och konspirationsteorier. Det tycks mycket, men argumenteras överlag väldigt lite." Skriver Smålandspostens ledarskribent Marcus Svensson -ironiskt nog på sin egen blogg. Han har varit inne på Bloggportalen.se, en slags samlingspunkt för olika bloggar och där konstaterat att de fyra populäraste sökorden är, i tur och ordning: Sexnovell, sexblogg, sex och blondinbella.

Att bloggosfären till största delen intresserad av sex är kanske inte så förvånande. Det gäller om inte annat också för kvällstidningarna. Men Blondinbella? Ja, Isabella Löwengrip, som hon egentligen heter, är en 17-årig Stockholmstjej som bloggar om mode och smink. Hennes blogg är Sveriges mest lästa med 339 700 besökare i veckan. Som jämförelse kan nämnas att Svenska Dagbladet har en upplaga om 197 500 per dag.
Blondinbella är med andra ord ett tydligt exempel på att bloggosfären blivit en medial kraft att räkna med. Och inflytande kan man ta betalt för. Annonsmarknaden på Internet växer snabbt, och de populäraste bloggarna kan leva gott på sin hobby.

Intressant i sammanhanget är att Konsumentverket härom månaden tog sig för att undersöka om Blondinbella bryter mot marknadsföringslagen, genom att tipsa om olika produkter mot betalning, utan att redovisa detta för läsaren.
Det här väcker viktiga frågor. Visserligen verkar bloggarna under samma lagstiftning som tidningar och tidskrifter. Men flimret av tusentals bloggar innebär att ansvarsutkrävande enligt traditionell svensk modell blir nästan omöjligt. Vilket har fått bland andra Mats Johansson i kulturutskottet att kräva inrättandet av en Internetombudsman.
Oavsett klokskapen i detta är det sant att något ramverk för att hantera det nya medielandskapet egentligen inte finns. En brist som lär bli mer påtagligt, allt tiden lider, och som nog måste tas på visst allvar.