Ansvarfull eller tomhänt

Politik2005-11-29 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det blev en på sitt sätt väntad debatt igår när fullmäktige skulle besluta om budget för 2006. I den finns ju en skattehöjning på 50 öre per intjänad beskattningsbar hundralapp. Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet vill ge gotlänningarna en god standard på sjukvården, skolan och äldreomsorgen. Och bygga ut kollektivtrafiken rejält med åtta miljoner kronor, så det gynnar alla boende på landsbygden på Gotland.
Kommunmajoriteten insåg att de skulle tvingas skära alldeles för hårt i alla verksamheter om de inte tillgrep en liten skattehöjning. Den innebär att medelinkomsttagarna som tjänar 15 000 kronor månaden får cirka 60 kronor i höjd kommunalskatt per månad. Men för dessa 60 kronor mer i månaden får gotlänningarna bibehållen standard på sjukvården, äldreomsorgen och skolan och en storsatsning på busstrafiken runt om på ön.
Denna landsbygdssatsning och säkring av vår fina sjukvård, äldreomsorg och skola vill inte den borgerliga högeralliansen vara med på. De argumenterade vilt för hur hemskt det skulle bli med en skattehöjning och de vill hellre ta bort 38 miljoner kronor just från skolan, sjukvården och äldreomsorgen. Trots att de fick otaliga frågor under hela debatten om vad de skulle ta bort, så var de tomhänta. De kunde bara säga att det var just på äldreomsorgen, sjukvården och skolan de vill skära mest.
Moderata talesmannen Göran Örtbrant menade förhoppningsfullt och naivt att de måste gå att ta bort runt 30 miljoner kronor från sjukvården, äldreomsorgen och skolan utan att det blir sämre service för gotlänningarna. Det tyder på en bristande realism eller en av ideologisk blindhet styrd aversion mot allt vad skatter heter. Moderaterna lika lite som centerpartisterna hade några svar att ge på hur de skulle kunna minska kommunens kostnader med 38 miljoner kronor. De talade bara om hur skattehöjningen skulle skrämma bort alla från att flytta till Gotland. Visst har skattenivån en viss betydelse för en del vid flyttbeslut. Men det de flesta frågar efter är hur är skolan, äldreomsorgen och sjukvården. Och hur är tillgången på bostäder. Och hur är företagsklimatet. Otaliga undersökningar av Svenskt näringsliv och andra visar att tillväxten på Gotland är i topp och framtidstron enorm i ön näringsliv. Den nuvarande kommunledningen har satt fart på bostadsbyggandet så bostadsbristen byggs bort. Och tack vara skattehöjningen kan vi ha hög standard på den kommunala servicen och vår skola, sjukvård och äldreomsorg.
Det var påfallande hur tomhänta den borgerliga högeralliansen var på att tala om hur de ska skära bort de 38 miljoner kronorna för att slippa höja skatten. Helst hade den styrande vänstermajoriteten velat slippa höja skatten. Men för att säkra den kommunala servicen och bygga ut kollektivtrafiken och därmed storsatsa på landsbygden, så vågade den ansvarskännande majoriteten ta beslutet om skattehöjning.