Äntligen blir vi fler

Politik2010-02-18 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Äntligen har den negativa kurvan för befolkningstillväxten brutits.
Om det är en bestående trend återstår att se men låt oss nu glädjas åt det faktum att under förra året blev vi 217 fler gotlänningar.
De senaste åren har befolkningen minskat och målet att bli 65 000 gotlänningar till 2025 har kommit längre och längre bort.
413 plus och 196 minus ger ett överskott på 217
Mest har Visby vuxit, med 222 personer vilket betyder att den gotländska landsbygden har vuxit lika mycket (191) som kommunens största tätort.
Det är också på landsbygden som den största potentialen finns att öka vår befolkning. Därför måste satsningarna fördelas någorlunda lika mellan stad och land. Lika viktigt som det är att stötta företagare i Visby är det att ge all möjlig support till företagare som vill växa och utvecklas utanför Visby.

Bland de som minskar mest finns flera mindre tätorter: Stånga, Hemse, Klinte och Havdhem. Här finns anledning att reflektera över orsakerna till detta. Märkligt är också att Stenkyrka som dels är en kustsocken, dels ligger hyfsat nära Visby minskar när Väskinde, Stenkumla och Endre ökar.
När det handlar om ganska små antal är det så klart svårt att dra några slutsatser. Det kan räcka att en stor familj flyttar så ger det stort genomslag.
Men den viktigaste och glädjande lärdomen är att landsbygden ökar lika mycket som Visby. Det händer mycket i de gotländska socknarna och alla initiativ för en levande landsbygd måste stöttas och uppmuntras.
Därför var det glädjande att läsa att flera ärenden som just nu är aktuella för politiska beslut handlar just om landsbygdsutveckling. Ett planförslag som ska utveckla Slite, en detaljplan som ska säkerställa Toftagårdens utveckling, ett finansiellt igångsättningstillstånd för Slite torg samt att Herrviks hamn ska repareras.