Äntligen gemensamt patientjournalsystem

Politik2011-01-13 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Så börjar då dimman lätta kring frågan om hur Gotland ska kunna uppfylla kraven på patientsäkerhet inom vården. Och då över hela sektorn; från särskilt boende till vårdsökande vid alla tillgängliga vårdcentraler och lasarettet. Beskedet att man nu kommer att införa ett gemensamt patientjournalsystem har vi väntat på allt för länge. Och då talar jag i egenskap av en av oss alla som på något sätt drabbats av oönskad felmedicinering. Orsakad av att de olika delarna i vårdkedjan inte kunnat läsa varandras journaler.

För nästan på dagen två år sedan löd rubriken här under Liberal kommentar " Ett hot mot patientsäkerheten", där bristen på patientsäkerhet aktualiserades. Jag antog då på goda grunder att det var sjukvårdens ansvariga som i första hand skulle ställas till ansvar. Och det kom fler texter i samma ämne. Men under resans gång har det framgått helt klart att stoppklossarna i genomförandet har funnits på ett helt annat håll.

Efter att i dagarna fått en mycket klargörande redovisning av en läkare i systemet, om hur det fungerar idag och kommer att fungera i fortsättningen, kan man bara som patient och kund med beklagande konstatera att kommunens säkerhet- respektive it-ansvarige inte förstått grundtanken i sjukvårdslagen. Och tagit fasta på vad där står. Kravet på att patienten ska sättas i centrum. Och där kommunens ansvariga för säkerhet och it absolut ska bereda den vårdande organisationen och dess betrodda medarbetare möjlighet att få ta del av för patienten väsentlig information som främjar vårdsäkerhet. Krumbukterna kring hur journalerna ska hanteras av de privata vårdcentralerna är bara ett exempel av många på hur oförmåga att förstå sammanhanget kan försena en naturlig förbättring.

Stockholms läns landsting har varit ledande i utvecklingsarbetet och ska ha kredit för det. Men även de inblandade inom vårdsektorn här på Gotland som faktiskt var de som gav impulserna till förändringsarbetet i Take Care-systemet. Och som Stockholms län tog fasta på och startade förändringsarbetet. Men som sagt; tyvärr fanns det delar på lokalplanet här ute som läste lagen på sitt eget sätt. Och som fick konsekvenser. En onödig tidsspillan.

Nu återstår utbildning och inkörning av vårdpersonalen. Då kan vi som kunder i vården se framtiden an med tillförsikt. Såvida inte kommunens it-avdelning åter tuppar till. Denna gång på grund av alla de sprillans nya datorerna, som tycks ge ifrån sig ett allt för högt och sövande fläktljud. Vi måste nu kunna ställa krav på att denna upphandling inte röner samma öde som det dyrbara och långdragna fiaskot med operativsystemet Vista. Återgången till Windows XP blev lösningen. Och de senaste rapporterna låter meddela att Windows 8 lär låta vänta på sig. Så kommunens it-avdelning kanske får tid att jobba med en sak i sänder. Bäst så.

Men har vi bara lite tur kanske man ändå hinner med att försöka lösa problemet med de sladdlösa telefonerna i verksamheten. Fortfarande påminner oftast samtalen med en del tjänstemän i förvaltningen som vore de utsatta för aktiv störning modell hackmat.