Äntligen positivt besked
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Nya färjan är ett positivt inslag i Gotlandstrafiken eftersom den gamla "snabben" haft en hel del driftstörningar samt att den nya också bidrar till en utökning av kapaciteten utan högre kostnader. Det här känns optimistiskt inför framtiden.
Nu gäller det att vi gotlänningar också försöker att enas om en samlad linje för hur vi vill ha Gotlandstrafiken framöver. Är vi överens om målen på Gotland blir vi också starka i kontakterna med riksdag och regering, det såg vi inte minst vid hösten manifestationer.
Förenkla reglerna
Centerpartiet bjöd i förra veckan in till en diskussion om hur vi skapar de nya jobben. Åsa Torstensson, centerns gruppledare i riksdagen, inledde med att beskriva alliansens gemensamma politik som skall genomföras de första 100 dagarna om vi får väljarnas mandat efter valet i september.
Några av åtgärderna är: Förenklade regelsystem, sänkta arbetsgivaravgifter för nyanställningar, nystartsjobb för långtidsarbetslösa, avskaffa medfinansieringsansvaret i sjukförsäkringen, mer av entreprenörskap i skolan och förbättrat företagsklimat.
Det krävs politiska beslut för att visa viljan och påverka attityderna till företagande i samhället och därmed få fram fler riktiga jobb.
Nya jobb
Att vi behöver fler jobb är ingen tvekan om, idag står 1,7 miljoner människor utanför arbetsmarknaden i Sverige. Här på Gotland är det 73,7 procent av befolkningen mellan 20-64 år som har ett jobb och det skall jämföras med riksgenomsnittet som är 77,4 procent sysselsatta. En påfallande stor skillnad som det talas väldigt lite om!
För att skapa fler jobb behöver vi fler företagare som kan och vågar anställa. Det krävs att vi lyckas öka sysselsättningen för att kunna bibehålla en bra kvalitet i vård, omsorg och skola.
Onödig omorganisation?
I en utredning föreslås att de mindre tandvårdsklinikerna i Fårösund, Lärbro, Klintehamn och Burgsvik skall läggas ned och
istället centraliseras folktandvårdens verksamhet till Visby, Slite, Roma och Hemse. Förslaget innebär inga ekonomiska fördelar enligt tandvårdschefen utan man argumenterar för att det bör vara större enheter för att det är lättare att rekrytera tandläkare när man jobbar i arbetslag och för att garantera kvalitén.
I Fårösund och Lärbro finns idag en väl fungerande verksamhet med engagerad personal som är mycket omtyckt av patienterna. Varför skall detta slås sönder? Jag kan förstå om förslag om samordning kommer upp när man står inför nyrekrytering men idag finns en fungerande verksamhet på norra Gotland.
Omorganisationer som inte växer fram tillsammans med personalen leder bara till irritation och tappade sugar. Uppdraget till HSN (hälso- och sjukvårdsnämnden) är att se över verksamheterna för att minska kostnaderna inte för att göra onödiga omorganisationer!
Längtan till våren
Vi är många som retat oss på att klottret på kommunens fastigheter runt Klosterplan inte tas bort direkt. Skälet är att sanerar man klottret vid kall väderlek så förstörs nämligen fasaden.
Vi har nu alltså fått ytterligare ett skäl att längta efter våren, inte bara värmen och vårblommor, utan också klottersanering!