Äntligen stopp för minkfarmarna
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ett förslag som sannolikt och förhoppningsvis kommer att leda till avveckling av all minkproduktion i Sverige.
Plågade pälsdjur
Det kommer att bli en skärpt skrivning i djurskyddslagen som skall ha följande lydelse: "Minkar som föds upp för pälsproduktion skall hållas på ett sådant sätt att deras behov av att röra sig, klättra, utöva sitt jaktbeteende och ägna sig åt annan sysselsättning samt av att periodvisvara ensamma kan tillgodoses. Minkar skall dessutom ha tillgång till vatten att simma i".
Det är en tydlig skrivning som förhoppningsvis kommer att sätta stopp för den ovärdiga "näring" som det är att uppföda pälsdjur och som uppfödarna i närmare tjugo år fullständigt struntat i att följa.
Det är en flathet från politiskt håll och från myndigheter att något så ovärdigt och onödigt som pälsdjursuppfödning bar fått finnas i vårt land, de plågor som djuren utsätts för kan aldrig ur någon synvinkel gå att försvara, varken etiskt eller som något att tjäna stora pengar på.
När miljööverdomstolen gjorde sig besväret att komma till minkfarmen i Lummelunda den 8 september så var det flugorna runt omkring farmen, som fick ledamöterna att rynka sina pannor.
Inte de drygt niotusen minkars villkor och tillvaro eller att de med lagens goda vilja föds upp och lever under oacceptabla förhållanden år ut och år in.
Matas med ett gift
Det är bara att hoppas att någon hade det goda uppdraget att se till att de informerades om alla otaliga krav, vitesförelägganden, miljösanktionsavgifter och rapporter som passerat genom länsstyrelsen, miljö- och hälsoskyddsförvaltningen med anledning av verksamheten där.
Och att de blev upplysta om att minkarna under sin levnad matas med ett gift (Larvadex) för att fluglarverna inte skall kläckas.
Kunde de göra sig en föreställning av hur minkarna genomled de heta sommarveckorna instängda i sina burar och hur de i sitt stressade tillstånd mycket ofta biter ihjäl sina ungar?
Eller hur de mår i sina nätklädda burar från golv till tak i sträng vinterkyla?
Förhoppningsvis omfattas det miljöområde de har att tillse hela detta spektra och inte endast den yttre miljön.
Oetiskt och ovärdigt
Ingen, varken djuren eller människorna har behov och glädje av att minkfarmerna skall finnas, det är endas ett praktexempel på en oetisk och ovärdig verksamhet.
Må besöket från miljööverdomstolen på minkfarmen få resultatet att det äntligen blir ett slut på följetongen minkfarmen på Gotland. Och att det nya, skarpa lagförslaget leder till att alla pälsdjursfarmer i hela landet går samma väg.
För när djurens villkor skall tillgodoses går det inte att få lönsamhet i djurfabriken och då blir det hela ekonomiskt ointressant.
Då blir det tydligt att vinstkravet och pengar är långt mycket viktigare än hur djuren, som drar in pengarna har det.