Är arbetslösa smitare?

Politik2005-09-03 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Efter en veckas efterlysning av hur moderata chefredaktören Rolf K Nilsson i GA förklarar det fina med den borgerliga jobbpolitiken, så trodde jag i går att nu får jag äntligen svar.
Men moderatredaktören tassar bara runt och slänger sig med allmänna floskler om att de vill att det ska bli lönsammare att gå från bidrag till arbete. I övrigt mörkar moderatredaktören om det systemskifte med de radikala försämringarna av a-kassan och straffskatten på arbetslösa, som de borgerliga vill införa.
Då var igår centerredaktören Hans E. Andersson ärligare och försökte motivera den ekonomiska piska, som de borgerliga vill svinga mot de arbetslösa.
Varför kan inte moderatredaktören erkänna det som centerredaktören om än luddigt utrycker? Nämligen att de borgerliga anser att de arbetslösa är lata och smitare och hellre lever på a-kassan, än söker jobb. Och att de borgerliga därför försämrar ersättningarna i a-kassan. De vill göra det allt svårare att klara sig på a-kassan, så de arbetslösa ska tvingas söka vilka jobb som helst till vilken lön som helst.
Visst har de borgerliga en rad andra åtgärder som i bästa fall ger fler jobb, men huvudpunkten är att försämra det ekonomiskt för de arbetslösa och sänka skatten för dem som har arbete och mest till dem som tjänar mest. Det är hederligare av centerredaktören att försöka förklara detta synsätt på de arbetslösa. Däremot förstår jag inte varför moderatredaktören duckar och inte vill diskutera detta borgerliga synsätt på arbetslösa.
Jag tycker moderatredaktören Rolf K Nilsson ska förklara hur det kan bli fler jobb på Gotland om de arbetslösa får halverad a-kassa. Problemet är väl inte a-kassans storlek, utan bristen på jobb. Nya jobb skapas genom aktiv näringspolitik, som gör att näringslivet blomstrar och anställer fler. Tillväxten i Sverige och på Gotland har varit stor och över EU:s genomsnitt de senaste åren. Problemet är att det är tillväxt utan fler jobb, eftersom företagen så starkt effektiviserar sin produktion.
Därför krävs det näringspolitik med åtgärder som förenklar för företagen att anställa och stora satsningar på utbildning. Att sänka skatterna kan visserligen öka köpkraften, men det minskar också möjligheterna att erbjuda medborgare den goda vård, omsorg och skola som de efterfrågar. Och som ger jobb!
Valet står mellan den socialdemokratiska svenska trygghetsmodellen, som förenar trygghet, välfärd och tillväxt. Eller de borgerligas systemskifte där de arbetslösa får betala skattesänkningarna för dem som har arbete.