Är det något sjukt med vården?

Politik2010-03-10 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Kommunens revisorer konstaterar att politiska beslut har tagits i hälso- och sjukvårdsnämnden men inte fullföljts i verksamheten.
Vårdpersonalen går ut till gotlänningarna och meddelar att besparingar på akutvården vid lasarettet kommer att göra vården undermålig och att man inte kommer att klara att ta emot flera akutpatienter samtidigt som tidigare.
Dagen efter går Gunnar Ramstedt, tf verksamhetschef på operations- och intensivvårdskliniken (OIK), ut med lugnande besked att antalet vårdplatser kommer att vara oförändrat.
"Med bättre personalplanering och tydlig medicinsk ledning kan det lagda förslaget på ny bemanning ge en mer kostnadseffektiv och fortfarande lika säker intensivvård" säger han i ett pressmeddelande.
Jag tror inte jag är ensam om att vara väldigt kluven till hur verksamheten vid lasarettet fungerar.
Blir vården katastrofal eller blir den bättre?
Självklart ligger det en automatik i att personal blir orolig och frustrerad när det ska dras ner och sparas. Det finns väl ingen som går och drar benen efter sig i vården direkt.
Vårdpersonal går förmodligen inte ut med farhågor till gotlänningarna utan att det finns fog för dessa.
Å andra sidan har vi arbetsgivarsidans bild att i jämförelse med andra sjukhus i landet har intensivvårdsavdelningen på Visby lasarett en för stor personalstyrka.
Det har talats om gammalmodiga och stelbenta strukturer i organisationen och starka hierarkier som "kör sitt eget rejs" utan större hänsyn till den politiska ledningen.
Allt det här måste redas ut.

Självklart ska personalen varsla allmänheten om vården inte kommer att klaras och hantera detta på ett ansvarsfullt sätt, inte skrämmas om det inte finns anledning för det.
Gotlänningar har rätt till en trygg och säker akutsjukvård där ledning och personal jobbar åt samma håll. Man ska inte behöva känna oro att vården inte fungerar på grund av alltför hårda besparingar.
Just nu ger varken ledning eller personal signaler om en sådan trygghet genom att de ger så totalt olika versioner av läget.
Det är inte okej.