Är företagen helt okunniga om kommunal verksamhet?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Den som fick mig att haja till var regionchefen för Svenskt näringsliv, Anders Thomasson.
Han är missnöjd med kommunen, men verkar själv helt okunnig om kommunal verksamhet. "Allt som inte är myndighetsutövning kan i princip privatiseras", säger han.
Skola och sjukvård med vinst
Det är ett rent politiskt påstående. Vill han ha ett samhälle där all skolundervisning och sjukvård är beroende av om det finns någon som vill driva den och som kan få det lönsamt?
Lyckligtvis är kommunalrådet Lars Thomsson (c) betydligt mer nyanserad. Vad skulle Gotland vinna på att stora fastlandsföretag tar över lönsamma delar av den kommunala verksamheten?
Någon måste ju sköta allt det andra. Bygga ut vatten och avlopp i delar av kommunen där det kostar mycket mer än man rimligtvis kan ta ut i anslutningsavgift, till exempel.
Om skattebetalarna skall stå för allt som är olönsamt, vem vill då bo på Gotland. Den kommunala verksamheten bygger på en betydande solidaritet mellan kommuninnevånarna.
Det finns en kritik som ofta återkommit från borgerligt håll. Den om "osund konkurrens". Den har riktats mot tekniska förvaltningens depåträdgård som förut fanns på Österby. Där arbetade personer från kommunens omsorgsverksamhet.
De klarar inte kraven i ett vanligt arbete men det är viktigt för dem att ha en meningsfull arbetsuppgift. Att kräva att sånt måste skötas av en vanlig handelsträdgård, det är småaktigt.
Vem mår bra av det?
Detsamma gäller den kafé- och tidigare cateringverksamhet, som också drivits av tekniska förvaltningen. Den har gett jobb åt långtidssjukskrivna. Sen den verksamhetens lades ner går dessa kvinnor sysslolösa. Vem mår bra av det? Alla problem klaras inte med rehabilitering och omplacering.
Lika trista är de socialdemokrater som inte kan tåla att städare bildar egna företag och erbjuder "hushållsnära tjänster". Det kallas alltjämt "pigjobb för rika".
När Stefan Edman talade på Arbetarrörelsens hus framhöll han att det är nödvändigt att folk lägger mer av sina allt högre inkomster på att köpa tjänster, inte på ännu mer prylkonsumtion.
För en normalinkomsttagare behövs då en skattelättnad, om det inte skall verka alltför dyrt med avtalsenlig lön och alla sociala avgifter.
Splittrade företagare
De fyra herrarna verkar eniga om att samordningen mellan företagen är dålig. Jan Larsson säger mycket klokt: "Det är väldigt svårt att få gotlänningar att gå i samma takt."
Färjetrafiken är ett tydligt exempel. Man klarar inte från olika håll att samordna sina krav och se till helheten. Det är i alla fall bra att det finns sjukdomsinsikt.
Visst var det fler än jag som studsade för rubriken: "Vi väntar på en stark ledare". Det brukar vara kommunister och fascister som tror på den starke mannen som pekar med hela handen. Och som inte tvekar att gå över lik. Eller är det just vad självständiga gotlänningar behöver?
När jag ser vilka krav som ställs på denne nye ledare för "en stark organisation som företräder samtliga företag", då tycker jag nog också att jag ser konturerna
Fast jag bör bestämt passa, liksom de fyra herrarna gör.