Är Gotland ett föredöme för ADHD-behandling av barnen?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det hävdar chefsläkaren, läkemedelskommittén på Gotland och verksamhetsföreträdare för Psykiatriska kliniken tillsammans med representant från Läkemedelsverket (igår i GT).
Inte oväntat eftersom Läkemedelsverket huvudsakligen finansieras av den läkemedelsindustri man är satt att övervaka. Man biter inte den hand som föder en.
Den kemiska psykiatrins och Läkemedelsverkets framtidsperspektiv framgår med all tydlighet när Gotland framhävs som föredöme. Det betyder att medicineringen i övriga Sverige bör tredubblas.
Kollat missbruk och spridning?
Borde inte Läkemedelsverket ha studerat missbruk och spridning av ADHD-droger bland barn på Gotland? Har man tagit in några erfarenheter från de som jobbar på fältet med skolungdom?
För att kunna hävda att man följer "vetenskap och beprövad erfarenhet" måste man göra våld på de senaste årens forskningsresultat. De två omfattande långtidsundersökningarna (MTA och Raine) sammanfattas på följande sätt: "Sedan Läkemedelsverket gav ut sina behandlingsrekommendationer har två vetenskapliga studier pekat på att effekten av behandling minskar om den givits i mer än två år."
Fel om forskningsresultat
Detta stämmer inte. MTA-studien konstaterar, att efter två år utmärktes de som fick Concerta av förstärkta ADHD-symtom i jämförelse med de som icke medicinerades.
Det är inte fråga om att "effekten av behandling minskar". Barnen blev sämre av medicinering. Inte heller Rainestudien stöder den gotländska psykiatrins version.
Det kan förtjäna att upprepas hur en av männen bakom ADHD-preparatet Concerta och MTA-studien, William Pelham, sammanfattar: "Det finns inga bevis för att medicinering är bättre än ingenting - inga bevis alls. På kort sikt kan medicinering hjälpa barnet att uppföra sig bättre, på lång sikt gör den det inte - och denna information måste föräldrar vara mycket medvetna om."
En ny svensk studie av över en miljon barn (Karolinska institutet och Stockholms universitet) visar ett tydligt samband mellan medicinering för ADHD och social utsatthet hos familjen i form av låg utbildning hos mödrarna, ensamföräldraskap och socialbidrag.
Är det i stor utsträckning social stress man ger droger mot? Samtidigt som man hävdar att barnen har neuropsykiatriska funktionshinder?
Fördubblad icke-medicinering?
Psykiatrin hävdar att "Läkemedelsbehandling initieras då andra behandlingsinsatser, såsom pedagogisk anpassning, föräldrautbildning m.m. inte räcker till".
Detta måste betyda att när medicineringen på Gotland nu fördubblats på två år, så har man även fördubblat resurserna för de pedagogiska behandlingsinsatserna.
Eller borde ha gjort det.