Är Sverige egentligen med i Nato?

Politik2010-12-09 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Två nyheter har dominerat nyhetsfloden den gångna veckan; Wikileaks olika avslöjanden och Socialdemokraternas förtroenderåds möte.
USA:s ambassadör i Stockholm ser Sverige som en allierad och pålitlig partner, men konstaterar också att Sveriges officiella neutrala och alliansfria linje inte stämmer med verkligheten. Ambassadören anser att Sverige "mörkar" och i själva verket är nära knutet till USA:s intressesvär.

Visserligen är vi neutrala, men...
Redan Torsten Gustafsson, (gotlänning och Centerpartistisk försvarsminister 1981-82) konstaterade med emfas: "visserligen är vi neutrala, men vi vet var vi hör hemma." Gustafssons bevingade ord fälldes i kölvattnet på Gåsefjärdsdramat oktober 1981.
Gustavsson hade på egen hand beslutat flyga till Karlskrona, möta världspressen och klargöra situationen med den grundstötta sovjetiska u-båten. Statsminister Fälldin fick vetskap om hans utflykt, förbjöd planet att landa i Karlskrona och beordrade istället att det omedelbart skulle återvända till huvudstaden. Wikileaks avslöjade också att Socialdemokraternas talesperson i utrikesfrågor Urban Ahlin, förefaller ha ett mycket förtroendefullt och öppenhjärtligt samarbete med USA:s Sverigeambassad.
Ahlin delar frikostigt med sig av Socialdemokraternas svårigheter och ger goda råd hur USA kan bidra till att påverka vår inhemska opinion. Till jul är det brukligt att man får man önska sig olika saker.

Sätt in Jan Eliasson!
Jag önskar att sommargotlänningen Jan Eliasson återinträder i den nya partiledningen och åter blir vår talesman i utrikesfrågor.
Avgående partiordförande Mona Sahlin passade i lördags på att ordentligt lyfta på locket. Hon bekräftade i sitt linjetal att majoriteten av de svenska väljarna föredrar den gyllene medelvägen i politiken. Hennes analys pekade på att det mesta var fel på den Socialdemokratiska politiken. Mest fel var vänstersvängen, en följd av ett påtvingat (?) samarbete med Vänsterpartiet. Det är även min uppfattning, här fanns den enskilda faktor som mest bidrog till vårt katastrofval.
Det har sagts att det var LO som tvingade fram samarbetet. I en tidningsintervju med Metallordföranden Stefan Löfvén sa han, att LO inte hade ställt några sådana krav. Jag frågar åter; vilka grupper i partiet ställde krav på detta olycksaliga samarbete med Vänsterpartiet?

Den politiska mitten
Ibland framställs det som om en Socialdemokratisk vänsterpolitik är den bästa garanten för en rättvis och solidarisk politik. En felsyn, det skulle i praktiken innebära en fortsatt Socialdemokrati i opposition och en fortsatt orättfärdig allianspolitik.
Moderaternas framgång kom genom att de närmade sig den politiska mitten och kom att föra en politik som flertalet av löntagarna ansåg vara bättre än den Socialdemokratiska. Därtill en skicklig och förtroendeskapade partiledning. Surt sa räven.