Sommar betyder inte sol och semester för alla. För många, framförallt unga, innebär det en chans att jobba och tjäna pengar. Problemet är bara att arbetsmarknaden ser ut som den gör, med en arbetslöshet på 8,8 procent och en ungdomsarbetslöshet på 28,3 procent är det inte det lättaste att skaffa sig ett jobb.
Sedan länge har lösningen på den ekvationen för ungdomar varit att dra till Norge. Från början handlade det om fiskrensning, nu är det mer serviceinriktade jobb som servitör eller inom detaljhandeln. Föga förvånade påverkar det jobbsituationen för norska ungdomar. Nu har också det norska Arbeidsdepartementet tagit fram forskning som bevisar det. 17-18 åringar har svårt att få jobb och för varje procentenhet som svenskarna ökar, minskar andelen norska ungdomar som jobbar med en halv procentenhet.
Kul för svenskar, mindre kul för norrmän. Frågan är hur denna nyhet hade tagits emot i Sverige om det hade varit det omvända, att norrmän kommit hit och tagit våra ungdomars jobb.
Svenskar som åker utomlands och jobbar är inga problem. Däremot är tongångarna en annan när ickesvenskarna kommer hit och jobbar. Rapporteringar om svenskar som jobbar i Norge har i Sverige ofta handlat om hur mycket bättre svenskar är, hur eftertraktade de är och att de tar de jobb som norrmännen inte vill ha. Inte har man skrivit om att det skulle kunna skapar problem på den norska arbetsmarknaden.
I Sverige skulle mottagandet av liknande siffror inte uppskattas. Det är bara påminna sig om vad som hände det lettiska bolaget L&P Baltic Bygg, det som senare skulle ge upphov till Lavalmålet. LO ställer sig och skriker åt de lettiska arbetarna att åka hem. I Sverige var varken de eller deras löneavtal välkomna. Byggföretaget gick senare i konkurs.
Men svenskarna påverkar väl ändå inte den norska lönesättningen? Jo, enligt den tidigare citerade forskning, har de norska timlönerna minskat på grund av svenskarnas intåg på den norska arbetsmarknaden.
Hur detta ska lösas i Norge, om det ens behöver lösas, finns det ingen plan för. Däremot är de inte medlemmar i EU så Lex Laval gäller inte för dem. Om norska fackförbund skulle blockera caféer eller hotell med stor andel svenska anställda, finns det inget som skulle hindra dem. Förutom möjligtvis insikten att svenskar är bra för det norska arbetslivet, vilket är precis vad Svein Oppegaard, ansvarig för arbetsmarknadsfrågor vid norska arbetsgivarorganisationen NHO menar.