Arbetsmiljön i skolan berör många
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
För att arbetsmiljön skall fungera på den stora arbetsplats som skolan utgör är det många som måste hjälpas åt och mycket som måste fungera. Det är föräldrar och vårdnadshavare, elever, personal, skolledning, lokalförvaltare och beslutande politiker.
Eleverna själva måste bära sin del av ansvaret. Det gäller kamratskap, vårdande av lokaler och allmänt gott uppträdande. När det gäller skolpersonalen är det viktigt att man har en klar och tydlig dialog med elever och föräldrar. Man har också ett ansvar att genom väl förberedda lektioner förmedla de kunskaper som ingår i läroplanerna.
Det yttersta ansvaret för att det fungerar i en skola ligger på skolledningen. Här har man på många skolor kommit föredömligt långt när det gäller att gripa tag i olika frågor innan de hinner blomma ut till problem. Personalvården får heller inte glömmas bort, för med välmotiverad och stimulerad personal blir också elevernas resultat bra.
Beträffande lokalerna är det regelbundna underhållet på många skolor mycket eftersatt. Alla vet exempelvis att ventilationskanaler regelbundet måste rengöras för att fungera, men hur ofta görs det? Många lokaler skulle med reparation av alla småfel, målning och storrengöring kunna bli riktigt trevliga. Hur många vuxna skulle acceptera den arbetsmiljö som idag råder i en del skolor. Konstigt att skolpersonalens olika fackföreningar gör det!
För att uppnå en bra skolmiljö krävs det att politikerna anslår tillräckligt med pengar och här har föräldrarna ett stort ansvar att utnyttja möjligheten att påverka utvecklingen genom påtryckningar på de politiker man vid föregående val röstade in i de beslutande församlingarna. Barnen är vår framtid!