I onsdagskväll bjöd moderatkvinnorna in till ett samtal om p-avgifter. Det blev ett mycket intressant samtal, som präglades av oron och omsorgen om vår stadskärna och vårt världsarv.
De cirka 25 deltagarna representerade boende i innerstaden, boende i de områden som flitigt användes som gratis parkeringsplats under sommaren, gotlänningar som bor på landsbygden och representanter för näringslivet. Och naturligtvis politiker - dock endast moderater, märkligt nog. Intresserar inte frågan andra partier?
Alla uttalade ett kraftfullt NEJ till p-avgifter och framförallt till p-automaterna. Men det handlar inte primärt om avgiften som sådan.
Deltagarna uttryckte en stor oro för hur innerstaden successivt utarmas. Många betraktar kommunens flytt som ett svek mot innerstaden: inga nya arbetsplatser har tillkommit som kompenserar bortfallet. Lunchrestauranger och butiker märker ett tydligt bortfall. Det får också en negativ inverkan på den weekendturism som är påtaglig året runt numera: besökarna kommer inte att resa till en stad med stängda butiker och serveringar.
Ska Visby ha den minsta chans att bli "Årets Stadskärna" måste strategin vara att stadskärnan ska vara lättillgänglig, öppen och välkomnande. Hur ser regionens strategi ut för att de pengar som beviljades för det här projektet i förra veckan, ska ge önskat resultat?
Dessutom ansåg deltagarna att det saknas all form av förberedande analys om hur behoven, tillgången och efterfrågan på parkeringsplatser ser ut över året. Det verkar som att avgifterna införts bara för att få in pengar i Tekniska Nämndens krympande kassa.
De boende i innestaden efterlyste en boendeparkering för längre tid än 24 timmar. Villkoren från den gångna sommaren upplevde de som frustrerande på många sätt - därtill innebar de rejält med parkeringsböter, om man inte hann flytta bilen i tid. Från några framfördes önskemål på avgiftsbelagda egna parkeringsplatser utanför ringmuren i upp till 7 dagar.
Slutligen berörde samtalet också trafikbegränsningen i innerstaden. Synpunkterna var entydiga: det räcker att trafiken begränsas från och med Almedalsveckan till och med Medeltidsveckan, alltså vecka 27-32.
Det bestående intrycket från mötet är dock allas stora oro, omsorg och kärlek till vår stadskärna och önskan att den ska sjuda av liv och vara lättillgänglig och välkomnande.