Årets studentstad - nu med färre studenter

Politik2007-03-29 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Gotland har utsetts till årets studentstad. Trevligt. Varför då? Prisgivaren SFS (Sveriges förenade studentkårer) skriver att "Gotlands vision Hela studenten - hela vägen börjar med arbetet kring att få fler att söka sig till högskolan och ända fram till att studenten tar sin examen och ska ut i arbetslivet."
Motiveringen lyder bland annat också: "Den arbetsmodell som studentkår, kommun, näringsliv och högskola använder i sitt samarbete har lett till spännande utbildningar, goda kontakter med arbetsliv och en nära relation mellan högskola, studenter och omgivande samhälle."
I en kommentar säger SFS ordförande Elin Rosenberg:
- Det gläder mig särskilt att Gotland möter studenten redan innan studierna börjar och sen följer med dem hela vägen ut i arbetslivet.
Inte för att jag finner något nöje i att tillföra smolk till glädjebägaren, men det faktum att prisutdelaren SFS genomför ett fullmäktige på Gotland i fyra dagar från och med 19 april kan möjligen ha påverkat beslutsprocessen när vinnaren skulle utses. Det är ju både roligt och kanske till och med lönande att ha en god relation med den region man besöker. Och presenter brukar skapa god stämning. Men för all del. Om SFS anser att Gotlands insatser för studenterna är otillräckliga så hade priset tillfallit någon av de andra kandidaterna.

Om vi utgår från att Gotland gör mer för sina högskolestudenter än den genomsnittliga högskoleorten så finns det fortfarande utrymme för prövande frågor. För drygt två veckor sedan (GA 12 mars) framkom att antalet helårsstudenter krymper vid högskolan. Studenterna har blivit färre i hela landet, men på Gotland är minskningen (nio procent) större än vid nästan alla andra högskolor.
Minskningen är i sig ingen överraskning. Det tenderar att bli så när arbetsmarknaden blir bättre. Men varför drabbas högskolan på Gotland extra hårt? Från den utgångspunkten blir man nästan oroad av utmärkelsen "årets studentstad". Hur skulle det ha sett ut om inte bemötandet av studenterna var prisvärt? Är utbildningens innehåll och inriktning ett problem?
Då GA publicerade artikeln om vikande antal studenter, den 12 mars, sade högskolans planeringschef Hans Jansson:
- Vi tolkar det som att vi har utbildningar som är känsliga för trender. Vi har en stor andel utbildningar inom det humanistiska området där det är svårt att få jobb.

Men konjunkturen är ju god. Talar inte Hans Janssons resonemang för att studenterna skulle undvika dessa utbildningar i lågkonjunktur? Inte nu. Det måste finnas anledning att se över utbildningsprogrammen om trenden håller i sig. Snart vet vi lite mer. Den 15 april är sista ansökningsdag för höstens utbildningar.