Sedan Moderaterna gjort den svenska arbetsrätten till sin, finns numera ett brett stöd för regelverket i Sveriges riksdag. Den som är intresserad av kritik får vända sig till något av de mindre borgerliga partierna, Svenskt Näringsliv - och numera LO!
Visserligen är det inlindat, indirekt och modest, och ett riktigt förkastande handlar det inte heller om. Men i rapporten Faktiska konsekvenser av turordningsreglerna i las, framtagen tillsammans med Svenskt Näringsliv, diskuteras osminkat effekterna av det arbetsrättsliga ramverket.
Av naturliga skäl innehåller rapporten inga skarpa ställningstaganden - i sakfrågan är avståndet mellan parterna ännu stort - men det gör den inte mindre intressant.
Till exempel refereras det till den forskning som visar att rörligheten på arbetsmarknaden ökar med ett svagare anställningsskydd, och att det främst är marginalgrupper som drabbas av en stel arbetsmarknad. Vidare slås fast att "yngre arbetstagare sägs upp på grund av arbetsbrist i högre utsträckning än äldre arbetstagare".
Att LO står som undertecknare av en sådan slutsats är förhoppningsvis början på en omvärdering, om än i det tysta. Tidigare har all kritik mot lagstiftningen avvisats.
Om nu till och med LO kan skriva under på att rörligheten på arbetsmarknaden påverkas negativt av strikta turordningsregler borde väl även regeringen kunna göra det.
En förändrad arbetsrätt kanske inte minskar arbetslösheten men den ger garanterat fler människor en chans på arbetsmarknaden.