Årsmöte med nytändning?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Den lokala valanalysgruppen slår liksom den nationella fast, att det inte går att skylla på några andra än partimedlemmarna själva för valförlusten. Visst har Göran Perssons trötthet och husbygge haft påverkan även på Gotland. Men i den gotländska valanalysen erkänner man att socialdemokraterna på Gotland gjorde en dålig valrörelse. Det var de borgerliga som fick sätta dagordningen och partiet kom på defensiven. Trots mycket bra resultat att skryta med och goda framtidsplaner.
Socialdemokraterna förlorade valet på Gotland för att de var otydliga och drabbades av rikssvingen. På norra Gotland gjorde missnöjet med kommunala beslut, arbetslösheten, valskolket och sverigedemokraternas frammarsch att förlusten blev särskilt stor. Och att socialdemokraterna på norra Gotland har den sämst fungerande partiorganisationen. Socialdemokraterna upplevdes som otydliga och defensiva medan de borgerliga var tydliga både med kandidaterna och vad de ville.
För att vinna val krävs både en bra, spännande och lockande framtidspolitik, som berör medborgarna. Men också tydliga och populära politiska kandidater, som drar röster. Tyvärr upplevdes det socialdemokraterna budskapet otydligt och partiet mörkade helt i frågan om vem som skulle efterträda Jan Lundgren som toppolitiker. Medan centern körde fram Eva Nypelius och Lars Thomsson stenhårt.
Jag hoppas att det inte bara blir på årsmötet som denna valanalys kommer att diskuteras. Det handlar inte om att skälla på varandra för misslyckandet, utan att ta nya tag och satsa offensivt inför nästa val. Analysgruppen skickar en lång rad frågor till styrelsen och representantskapet att jobba vidare med. En del i vässandet av partiorganisationen är ändringen av stadgarna. Kretsarna som idag lever ett stilla eller halvdött liv föreslås nu bli avskaffade. Det viktiga är ett få livaktiga föreningar, där medlemmarna kan diskutera samhällsfrågor.
Bland motioner kan det bli debatt om förstatligande av båtarna och att Vägverket ska sköta trafiken. Och om arbetsmarknadspolitiken och att förstärka Ungdomsmottagningen.
Självklart blir årsmöten efter att partiet förlorat ett val och regeringsmakten präglat av valanalysen. Det finns mycket att fundera över och ompröva. Jag hoppas dock att partiets årsmöte idag kan innebära en nytändning och avstamp för mycket förnyelse. Så att socialdemokraterna under de kommande åren blir en starkare politisk kraft på Gotland. För att få makt att förändra Gotland måste man vinna val. För att vinna val krävs en stark och lockande framtidvision och tydliga och populära politiker. Det kan socialdemokraterna visa upp.