Årsmötestider ger tillfälle att ge såväl ris som ros

Politik2007-03-31 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I dessa tider skiljer inget mellan stort och smått. För nu skall årsmötena genomföras. Medlemmar, andelsägare eller vad det nu kan vara för intressenter skall ställa sin styrelse till svars och välja ledare.
Ja, egentligen är det väl ganska ovanligt att styrelser får skarp kritik, som är den innebörd vi ger uttrycket att ställas till svars. Men det händer. Annars är det mer vanligt att styrelsen får beröm för hur det gångna året genomförts. Det är egentligen också ett sätt att ställa till svars, men då kanske mer för att välja om styrelsen och slippa tänka på andra lämpliga personer att sätta dit i stället.

Alltid intressant
Jag är medveten om att jag i det sistnämnda kan ge vad många tycker är en nidbild. Somliga föreningar har en öppen och framåtsyftande debatt, men många styrelseval vid den här tiden går helt i omvalets tecken. Har inte styrelserepresentanter själva meddelat att de vill avgå så känner få mödan värt att ifrågasätta. Ofta med all rätt.
Den här tiden är våra lokaltidningar fyllda av föreningsnotiser som visar vilket utbrett föreningsliv vi har på Gotland. Då är det ändå bara en liten del som besvärar sig med att lämna rapport till tidningarna. Man tror att det behöver göras omfattande med referat av verksamhetsberättelser och kassarapporter i sammandrag och annat. Så är det inte, utan egentligen är det bara det unika som tillsammans med namn på de valda i ledande befattningar som är av ett brett intresse.

Partikrock
Sådana uppgifter kan aldrig stämplas som returinformation, ett negativt ord i journalistiken som innebär att man bara återrapporterar till dem som redan vet.
Sedan finns olika nivåer på föreningsverksamhet. Det finns föreningar på lokalnivå, kanske på kretsnivå och sedan också på distriktsnivå och riksnivå.
När vi kommer till distriktsnivå kan det vara anledning för oss på redaktionerna att väga in om vi själva skall bevaka mötena på ena eller andra sättet. I dag har våra två största partier på Gotland, socialdemokraterna och centern, sina årsmöten. Där har de själva försatt sig i en sämre situation för bevakning genom att lägga årsmötena närmast samtidigt.
Nu är jag säker på att vi ändå på något sätt genom egen bevakning har det viktigaste från de båda årsstämmorna i måndagstidningen. Bland annat då att centern väljer en ny distriktsordförande.

Blir ifrågasatt
Barbro Ronsten valdes till distriktsordförande för Gotlandscentern år 2000. Nu efter sju verksamhetsår har hon bestämt sig för att satsa mera på en karriär utanför politiken. Det är inget märkvärdigt med det.
Jag minns att jag inför valet 2001 påminde Barbro Ronsten om att det svåra är inte att bli vald första gången, det är att bli vald en andra gång. I alla fall i en så dynamisk rörelse som ett politiskt parti. Här finns alltid ifrågasättandena på stämmor på distriktsnivå.
I dag lämnar Barbro Ronsten, om inget alldeles oförutsett inträffar, över ordförandeklubban till Björn Larsson, Väskinde. Jag tror ingen inom centerleden ifrågasätter hans kompetens. Ja, inte många utanför heller, för den delen. Men visst kommer han att bli ifrågasatt för att han är äldre än Barbro Ronsten och för att man nu byter ut en kvinna mot en man.
Debatten har redan satts igång och jag kan lova att den kommer att pågå. Jag kan också lova att Björn Larsson och centerrörelsen kommer att klara av den.

Mer bakom kulisserna
När det gäller normalt föreningsliv så sker det mesta av verksamhet och debatt helt öppet. Går vi däremot till företagssfären så blir det mer spel bakom kulisserna, det vill säga en hel del avhandlas utan insyn. Till och med för dem - medlemmar eller motsvarande - som man tycker borde ha den.
På tal om spel bakom kulisserna som lyfts ut i offentligheten så har i veckan två saker väckt uppmärksamhet i nyhetsflödet. Jag tänker på Gudrun Schymans krav om kvinnlig styrelserepresentation i större omfattning i maktbolaget Investor. Jag tänker också på Svenskt Näringslivs inhopp i avtalsrörelsen för handelsanställda.
Om detta kan mycket skrivas, och sannolikt kommer det att finnas anledning att återkomma. Det var i alla fall intressant att notera att Svensk Handels vd Dag Klackenberg sade att han tänkte trotsa sin paraplyorganisation Svenskt Näringsliv och skriva under avtalet för att slippa en strejk i påskhandeln. Nu behövs inget trots. Svenskt Näringsliv kröp till korset natten till i går.