Ask kavlar upp lagens långa ärmar

Politik2007-08-20 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Även den här sommaren har polisstationerna runt om i landet varit stängda eller underbemannade. Och det är inte bara under sommaren det märks. Att polisen saknar resurser är en sanning numera få ifrågasätter. De borgerliga partierna brukar inte vara sena att göra stort nummer av detta problem. Nu sitter de i regeringsställning. Den moderate justitieministern Beatrice Ask väjer inte för frågan.
- Det beror på var man befinner sig, det är ju högsäsong på vissa platser med marknader och annat. Då koncentreras resurserna dit. Men vi behöver skaffa fram fler poliser, det är helt klart och det är det regeringen gör. Vi utbildar och anställer fler poliser och vi trycker på hos polismyndigheterna för att det ska vara fler poliser ute bland medborgarna och färre som gör andra saker.

Polisen har ju själva kommit med ett batteri av förslag om hur man skall förbättra verksamheten. Bland annat har de velat ha möjlighet att arbeta med skyddad identitet, men där har regeringen varit kallsinnig. Varför?
- Det finns möjlighet till viss skyddsidentitet även i dag, men vad vi har sagt är att vi måste reda ut och få ett regelverk som håller i alla ändar. Oklarheter innebär risker för polisen och integritetsproblem och mycket annat och de regelverken finns inte i dag. Polisen kan inte arbeta i en gråzon.
Men kan man tolka det som en ambition att efterleva polisens önskningar?
- Nu är det inte polisens önskningar det i första hand handlar om utan att jag anser att polisverksamheten skall bli mer effektiv. Nu tar vi fram en mängd verktyg för att förbättra polisens möjligheter. Låt mig också säga att rikspolischefen har uttryckt att man är ganska nöjd med de medel man nu kommer att få. Det här med skyddad identitet är inte en prioriterad fråga för polisen.
Något annat som upplevs som frustrerande är att brottslingar döms till låga straff i Sverige. En del hävdar att vi måsta ha högre straff, andra att problemet egentligen består i att svenska jurister hela tiden lägger sig i nedre delen av straffskalan. Hur kommer man åt det här?
- Vi vet att det är så att man lägger sig i nedre delen av straffskalan. Det är nyligen utrett och klarlagt. Och där kan vi konstatera att vi moderater har haft rätt hela tiden när vi påstått detta. Nu har jag tillsatt en utredning om hur vi skall få tuffare straff för grövre våldsbrott. Vilken metod man då väljer, om man skall höja straffsatserna eller ändra på annat i systemen, det får utredningen komma med förslag om. Men det är regeringens bestämda ambition att vi skall få domar som står i överensstämmelse med vad folk tycker är rimligt.

Och vad är annars, från en moderat justitieministers eget perspektiv, det svåraste att ta tag i under mandatperioden? Den största utmaningen?
- Det är att naturligtvis dels att få fram de nya poliserna och få de mer effektivare. Det är en stor förändring som skall ske, både i fråga om attityden och metoden när det gäller produktionen av de nya poliserna, om man får säga så.
- Sedan är det ju också, förstås, kriminalvården. Det har vi en stor utmaning. Det är trångt, det är köer till en del fängelser, vi har brister när det gäller innehållet i en del verksamheter och så vidare. Men där är det bara att kavla upp ärmarna.
Ett uttryck många vill höra från en borgerlig justitieminister.