Återlansering av mansskatten?

Manskatten, den leve!Foto: Leif R Jansson/SCANPIX

Manskatten, den leve!Foto: Leif R Jansson/SCANPIX

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Politik2009-07-23 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Att män får mer betalt än kvinnor för samma arbete anser de flesta, med rätta, vara felaktigt. Det är inte acceptabelt med könsdiskriminering och osakliga löneskillnader bör bekämpas. Men är det rimligt att ge män större skattesänkningar än kvinnor? Nej, de flesta tycker nog inte heller i det fallet att ett sådant agerande är okej. Därför är det inte konstigt att folk blir upprörda när Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly och dess finanspolitiska talesperson Ulla Andersson visar att 57 procent av regeringens samlade skattesänkningar gått till männen, medan kvinnorna fått nöja sig med 43 procent.

När vänsterpartiets ledning nu slår på stora trumman om att kvinnor och män inte får lika stora skattesänkningar, ska man komma ihåg att de företräder ett parti som inte vill ha några skattesänkningar alls, varken för kvinnor eller män. DN-debattartikeln förmedlar också bilden att regeringen Reinfeldt medvetet sänker skatten för männen på kvinnornas bekostnad. Så är det förstås inte.
De skattesänkningar som regeringen drivit igenom har i huvudsak haft till syfte att låg- och medelinkomsttagare ska få mer kvar i plånboken. Vi har inte könsskatter i Sverige. Att effekterna av skattesänkningarna blir olika för män och kvinnor beror på att män generellt sett jobbar fler timmar per vecka än vad kvinnor gör. Det påverkar inkomsten och därmed också vilken skatt man betalar. Genom exempelvis regeringens satsning på hushållsnära tjänster kan fler kvinnor få mer tid till arbete, tid som idag i stor utsträckning läggs på obetalt hushållsarbete. Detta motsätter sig dock Vänsterpartiet med näbbar och klor.

Men vad händer om olyckan är framme och Lars Ohly blir finansminister i en framtida regering. Hur ska denna orättvisa rättas till i ett vänsterpartistyrt Sverige? Att vänsterkrafterna gör om systemet och sänker skatterna exakt lika mycket för kvinnor och män, hur nu det skulle gå till, är otänkbart. Vänsterpartiet är ett skattehöjarparti, inte ett skattesänkarparti. Ohly och Andersson vill tillsätta ett jämställdhetspolitiskt råd, där ekonomer med så kallad "genuskompetens" ska arbeta fram förslag.

Vad genuskompetens innebär, går inte artikelförfattarna närmare in på, men antagligen ska de tilltänkta experterna lämna förslag som ligger i linje med vänsterpartiets vanliga politik. Vad kan man alltså räkna med? Kanske en återlansering av mansskatten, Gudrun Schymans gamla förslag från 2004? Om skatterna idag är högre för kvinnor än för män, så borde en mansskatt leda till mer "rättvisa" skattenivåer. Dessutom ligger en sådan skatt helt i linje med vänsterpartiets feministiska ideologi. Frågan är bara vad sossarna, miljöpartisterna och väljarna tycker om ett sådant förslag.