Att döva samvetet för stunden

Politik2013-02-28 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Klimat och växthuseffekt är högaktuella ord som vi matas med dagligen. Det är bra, för det handlar om vår överlevnad, men hur står det till med sanningshalten bland alla stolta visioner och planer? Det är lätt att måla upp stora mål för att förbättra miljön och det är naturligtvis nödvändigt. Men det vardagliga enkla miljöarbetet hörs det inte så mycket om på debattarenorna.

Ett exempel är charterresorna till avlägsna semestermål. Alla vill till värmen och då åker skygglapparna lätt på. Fördelen med flygresor över halva jordklotet är att förståelsen och samhörigheten med andra länder stärks, medan dessa resor samtidigt skapar enorma miljöproblem. Enligt en undersökning redovisad av SVT Aktuellt orsakar en enda flygning för en tvåbarnsfamilj till Thailand klimatutsläpp motsvarande 5 000 mils bilkörning. Alltså över två års bilåkande för en normalbilist. Och under 2012 reste över 350 000 svenskar bara till Thailand!

När det gäller många av de klassiska chartermålen vet jag förresten inte om engagemanget och förståelsen för dessa länders problem, fattigdom och demokrati ökat i samma takt som populariteten som resmål. Så det där med ”att förståelsen och samhörigheten stärks” – som jag nämnde här ovan – kanske inte har så mycket bäring?

Nu går det ju att döva samvetet genom att köpa så kallade klimatkompensationer och lugnt luta sig tillbaka i flygstolen. Men frågan är om det inte är just bara för att döva samvetet, för det tar minst 10–20 år för planterade klimatkompensationsträd att suga upp utsläppen från en enda flygning. Så problemen skjuts bara på framtiden, de försvinner inte.

Lösningen på en del av problemet är en övergång till miljö- och förnyelsebara bränslen och det gäller inte bara för flyget, utan alla trafikslag. Men som sagt, alla vill till värmen och problemet att få acceptans för minskad flygtrafik tycker jag tydligt kom fram en gång i ett inslag från Sveriges Radios Ekoredaktion, där en kvinna i Thailandsflygets incheckningskö på Arlanda sa så här:

”Det är inte bra för miljön, men samtidigt är det mycket värt för familjen.”

Just nu är upphandlingen av kommande färdtjänstavtal ett hett ämne på Gotland. Tydligen har denna skett direkt via regionens tjänstemän utan politikernas vetskap och utan kravspecifikation som krävde biogasdrivna fordon. Den politiska majoriteten i regionen utses var fjärde år av väljarna. Regionens tjänstemän är dock de samma oavsett politisk färg på den styrande majoriteten och detta kan förmodligen ibland utgöra ett hinder för genomförande av politiska viljeinriktningar. Färdtjänstupphandlingen känns som ett tydligt bevis på detta.

Det pratas mycket om dagens uppskruvade tempo och alla offer som stressen skördar. Läkaren Gunilla Hasselgren ger i tidningen Land ett enkelt tips, som är både nyttigt och gratis:

Att koppla bort alla smarta telefoner, Internet och tv och istället vistas i naturen kan göra dig mer kreativ. En studie i USA visar att fyra dagar i naturen ökade försökspersonernas förmåga att lösa problem med 50 procent.”