Att flytta problem

Parkeringsautomater skapar nya problem men  ser politkerna dem?
Foto:Jurek Holzer/Scanpix

Parkeringsautomater skapar nya problem men ser politkerna dem? Foto:Jurek Holzer/Scanpix

Foto: Jurek Holzer / SvD / SCANPIX

Politik2011-01-21 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Enkäten om parkeringsavgifter i Visby engagerar många och Kjell Skalberg (C) anser så klart att enkäten var positiv till avgifter. Han får medhåll från andra politiker som varit med om beslutet.

Men lusläser man den blir man betänksam om man inte var det redan innan. För det första är fråga två "Tycker du att centrala Visby ska ha parkeringsavgifter", ledande. Dels talar man inte om vad som menas med centrala Visby och dels står det i inforutan att "Detta gör att skattemedel som var tänkt att användas till detta underhåll, istället kan användas till andra kommunala verksamheter..."

Detta måste vara ren desinformation. När hände det att skattemedel lyftes från en nämnd till en annan? Är det rent av tillåtet? Man kan också se i kommentarerna att inforutan påverkat flera personer som påpekar att de är för avgifter om mer pengar går till vård och skola.

Jag kan inte se samma positiva resultat som Skalberg. Av de 174 kommentarerna (i 633 svar) i enkäten tolkar jag att 95 är negativa medan 54 är positiva till avgifter. 14 har ingen egentlig åsikt och 11 använder inte bil. En klar majoritet av de positiva vill dessutom bara ha avgifter på sommaren.

Det finns en acceptans för avgifter i innerstan. Men den acceptansen blir mindre utanför murarna och avvisas helt vid lasarettet. Många efterlyser boendeparkering och pendlarrabatter.

Ska man fortsätta med detta dyra experiment får man backa och göra om, göra rätt. Avgifter i innerstan är acceptabelt om man samtidigt hittar en lösning för boendeparkering. Utanför murarna är det mera tveksamt och det gamla parkeringskortet får nog duga ett tag till. Envisas man med sommaravgifter under de sex veckor som många är här, måste man differentiera avgifterna med billigare avgift utanför murarna och en fri första timme som kan lösa handelns problem. Men vad ska man göra åt arbetsparkeringar och parkeringskaoset på sidogatorna?

Inte ens Kjell Skalberg kan tycka att det såg bra ut på gatorna runt Östercentrum med bilar överallt utom på Coops parkering? Att lösa parkeringsproblem är inte gotlandspolitikernas starka sida? Man löser inte problemen genom att flytta dem till sidogator.