Att ta hand om varandra är en investering som alla tjänar på

Om vårt samhälle ska liknas vid en människa, så har vår samhällskropp feber. De redan utsatta har fösts ännu längre bort från samhällsgemenskapen. De har fått sällskap av minst 70?000 individer till, som vi inte unnar en värdig arbetslöshets- eller sjukförsäkring.

Om vårt samhälle ska liknas vid en människa, så har vår samhällskropp feber. De redan utsatta har fösts ännu längre bort från samhällsgemenskapen. De har fått sällskap av minst 70?000 individer till, som vi inte unnar en värdig arbetslöshets- eller sjukförsäkring.

Foto: ERIK G SVENSSON

Politik2010-09-03 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag tror på devisen att ett samhälles hälsa mäts genom att beakta hur dess mest utsatta har det. Helt i enlighet med tanken att ingen kedja är starkare än sin svagaste länk.
Jag köper inte teorier som "hungriga vargar jagar bäst", helt enkelt eftersom vi är just människor, med viss grad av civilisation och därmed utan vidare bör stå över djurrikets lagar, där den starkes överlevnad rent naturligt premieras. Ett civiliserat samhälle kan bättre. Vi har råd att ta hand om varandra!
Om vi bara för ett ögonblick skulle enas om min måttstock för att mäta hur Sverige mår, är det ett bistert resultat. Hur har vi svenskar som kollektiv behandlat varandra de senaste fyra åren?

Tvingas till socialbidrag
De redan utsatta har fösts ännu längre bort från samhällsgemenskapen, och dessvärre också fått sällskap av minst 70 000 individer till, som vi som kollektiv, just nu inte unnar en värdig arbetslöshets- eller sjukförsäkring.
Utbetalningarna av ekonomiskt bistånd (socialbidrag) skjuter i höjden i majoriteten av Sveriges kommuner och den relativa fattigdomen ökar. Vi, som kollektiv, tar helt enkelt inte särskilt god hand om vårt samhälles mest utsatta, vilket medför, enligt min måttstock, att vi som kollektiv inte mår särskilt bra. Det behöver dock inte vara så, det finns ett alternativ!
Det finns till och med oberoende forskning, som visar att ett samhälle med rättvist fördelade resurser är tryggare och hälsosammare för alla, rik som fattig, frisk som sjuk. Att ta hand om varandra är således både en besparing och en investering, på en och samma gång!
För egen del är jag evinnerligt trött på alla dessa stridsrop om skattesänkningar, som jag som förvärvsarbetande förväntas gripa efter med öppna armar. Jag tycker inte att min skattesänkning är värd priset.
Solidariteten ska vara den överordnade principen och jag som förvärvsarbetande vill mer än gärna bära den som för tillfället inte har möjlighet att stå till arbetsmarknadens förfogande. Bidra efter bärkraft, med den devisen kan Sverige byggas starkt igen. Det är min absoluta övertygelse.
Om vårt samhälle ska liknas vid en människa, så har vår samhällskropp feber. Feber som yttrar sig i marginalisering, segregering eller vad du nu vill kalla de sjukdomstillstånd som gör att murar byggs upp emellan individer och grupper.

Skatt efter bärkraft
Skattesänkningar som delar upp vår befolkning i A- respektive B-lag, och dessvärre också ett allt större C-lag.
Skatt ska betalas efter bärkraft och pengarna användas till vårt gemensamma bästa. Hjälp mig att bygga Sverige och Gotland starkt igen, rösta rödgrönt den 19 september. För visst tycker väl du, precis som jag, att vi har råd att ta hand om varandra?