Moderaternas partistämma är över för den här gången. Handklappningarna var ovanligt ljumma förutom när Fredrik Reinfeldt pratade om oppositionen. Bara det säger en hel del om ett parti som har fastnat i sina egen politik som lett till återvändsgränden.
Fredrik Reinfeldt betonade på stämman återigen att Sverige har starka statsfinanser, att jobbskatteavdragen har gett ”vanligt” folk mer i plånboken.
Vem fick betala?
Men vem har fått betala för detta? Jo, den miljon svenskar som står utanför arbetsmarknaden. Det säger inte Reinfeldt rakt ut, men det är så han menar när han upprepar att: Om man får mer i plånboken ökar drivkraften att vilja jobba.
Menar han att arbetslösa och sjuka är lata? Att om de bara får det sämre kommer de att skaffa sig jobb? Eller att utförsäkrade personer i desperation tar slavjobb? Är det så man ska se på Arbetsförmedlingens nya giv med att kräva in rapporter om sökta jobb?
När Reinfeldt kommer in på historia blir det rent pinsamt. Han tog i ordentligt med att säga att vi har haft fred sedan 1814. Glömde han berätta att högern ville ha krig med Norge vid unionsupplösningen 1905? Att regeringen skickat trupper till Afghanistan, och JAS mot Libyen i nutid?
Glömde han också att högern kraftigt förlängde processen med allmän och lika rösträtt med sitt motstånd? Att samma höger har varit emot i princip alla reformer som längre semester, fria aborter, dödsstraffets avskaffande med mera, ända in i vår tid. Idag hyllar han dem.
Fredrik Reinfeldt tog avstamp i studentrevoltens 1968 som det år det gick snett med förstatliganden och annat dumt. Inte förrän Bildtregeringen 1991 började det gå åt rätt håll, menade han.
Glömde förstatligandena
Då glömde han att det var de borgerliga regeringarna 1976-1982 som genomförde de stora förstatligandena av varvs- stål- och tekoindustrin. Under samma år genomfördes den ”flumskola” som främst Jan Björklund (FP) kritiserar.
Vad som genomfördes under den perioden av de socialdemokratiska regeringarna var reformer som gav ökad jämställdhet, barnomsorg och särbeskattning. Reformer som moderaterna idag säger sig vara för.
Omsvängningen kom 1982 när regeringen Palme genomförde en åtstramning av politiken, mycket beroende på det budgetunderskott som de borgerliga regeringarna skaffat sig. Avregleringen av den offentliga sektorn påbörjades tillsammans med bank- och valutaregleringar. Något som Göran Perssons regering fortsatte med 1994, också med stora skulder efter regeringen Bildt.
Dålig kunskap
Jag är allvarligt bekymrad över Fredrik Reinfeldts samhällskunskaps- och historiakunskap. Det är inte första gången moderaterna gör en historierevision. Är det hans okunskap som gett Jan Björklund anledning till oro för ”flumskolan”? I vilket fall bör Reinfeldt ta privatlektioner. Avdragsgill läxhjälp finns ju numera att tillgå.