Även de borgerliga borde sätta den kommunala skolan främst

Politik2006-11-18 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vid barn- och utbildningsnämndens sammanträde den 15 november 2006 hamnade vi än en gång i en situation där Alliansens ledamöter ville rösta igenom en friskola. Något som röstades ned av den ännu sittande majoriteten.
Jag är egentligen inte förvånad över att man från borgerligt håll reserverade sig mot detta beslut. Däremot undrar jag hur man resonerar inför framtiden.
Att rösta ja till friskolor utan urskiljning är inget nytt. Man är principiellt för friskolor och tycks vilja driva igenom beviljanden till varje pris.

Elevminskningen
Detta rimmar ytterst illa med det scenario som målas upp i materialet Skola Gotland 2008, där vi inom kort står inför en ö med fler skolor än vad vi i grund och botten har elever till.
Att då ändå vilja skaffa fler skolor och på så vis äventyra kvalitén i den kommunala skolan finner jag ansvarslöst och dumdristigt.
Friskolor får gärna finnas som en konkurrensfaktor till den kommunala skolan, för att verka som en morot i kvalitets- och utbudshänseende. Många friskolor gör ett utomordentligt arbete och erbjuder vissa möjligheter som kommunen av olika skäl inte kan bistå med i nuläget.
Dock är den kommunala skolan garanten för den grundläggande servicen och om en besinningslös etablering av friskolor blir en verklighet, kan denna service av ekonomiska skäl inte längre garanteras.

Friskolor fördyrar
Detta eftersom vi inte kan minska storleken på den kommunala skolan i samma takt som friskolor etableras. Det får kostsamma konsekvenser. Är det ett scenario som man från borgerligt håll önskar sig?
När man efter nyår sitter i majoritet - hur skall man då förhålla sig till den strida strömmen av ansökningar från friskolor?
Skall man då fortsätta på den linje man upprätthållit under den här mandatperioden och ställa sig positiv till alla friskolor, oavsett om ett reellt behov är fallet eller ej?
Jag hoppas verkligen få se prov på ett större ansvarstagande under nästa år, när Alliansen är i majoritet i barn- och utbildningsnämnden. En enorm uppgift ligger framför den tillträdande nämnden, när det gäller att säkra kvalitén trots vikande elevunderlag. Att då upprätthålla inställningen till en vild etablering av friskolor, på en ö som knappt kan upprätthålla nuvarande utbildningsstandard i framtiden, torde vara ohållbart.
Jag vill dock mana till försiktighet inför framtiden. Även om ni i Alliansen av ren princip röstar för fri etablering av friskolor, måste ni noggrant begrunda varje enskild ansökan. Behovet är ju i nuläget knappast fler skolor på ön, som skall tampas om mindre resurser, utan färre, som istället kan säkra en god lärmiljö åt alla gotländska skolbarn.
Jag motsätter mig Alliansens tanke om att kommunerna i framtiden inte alls skall få yttra sig vid etablering, utan att detta skall skötas helt och hållet av Skolverket. Kommunen bör ha kvar möjligheten att säga nej i de fall då det helt uppenbart äventyrar och urholkar den kommunala skolan.

Säkra kommunala skolan
Den kommunala skolan måste ju säkras främst, innan ni av egenintresse på löpande band beviljar friskolor, vars existensberättigande inte alltid är givet. Detta särskilt inte i ljuset av den framtid vi nu går till mötes.
Upp till bevis ifråga om ansvarstagande när ni sitter i majoritet nästa år. Att främst värna om den kommunala skolan, och i andra hand alternativa skolformer, är att värna om samhällets fortlevnad. Det borde man även från borgerligt håll skriva under på.