Även riddarna är viktiga för Gotland
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Lite svårt att missa är det också. Det är väldigt mycket glädje i Visby just nu. På vägen mellan bostaden och arbetet får jag se prinsessor, riddare, rövare och livegna. Jag såg också en pirat en gång.
Medeltidsveckan är ett varumärke att vara stolta över. Så många som lockas hit. Så mycket marknadsföring.
Att en ung tjej eller kille bor i ett tält på en gräsmatta och spenderar cirka 200 kronor om dagen låter kanske inte så mycket. Veckan har givetvis också äldre besökare med en mer välfylld skattkista.
Men märk väl, att de ungdomar som vill känna sig som Lancelot för en vecka kommer att bli myndig, utbildade och välbetalda en dag. När Lancelot är vuxen har han goda minnen av ön. Då är det klart att Lancelot tar med sig familjen hit på semester.
Då har han också skattkistan med sig och skattkartan har riktat in krysset på Gotland och Visby.
Dessutom gör Medeltidsveckan en storartad kulturgärning. Det finns ett historiskt arv som veckan belyser. Det bildar och väcker intresse för vår historia.
Den annars glömda medeltiden som tydligast uppenbarar sig bland tonåringars drömmar blir nu en folkfest där alla åldrar deltar och lär.
Gotland vårdar ett bildningsvärde i Medeltidsveckan och det skall man vara stolta över!
Det finns nu tre kända veckor. Almedalsveckan, Stockholmsveckan och Medeltidsveckan. Kanske är det hög tid att försöka skapa en fjärde vecka till nästa år? En vecka där Gotland kan etablera ett fjärde starkt ben och varumärke.
Matkulturveckan. Gotland kan gott skryta över sitt goda mathantverk under den veckan. Många intresserade matturister skulle komma. Andra verksamma aktörer runt om i landet lika så. På medeltiden var ön en knytpunkt för öns handel. Idag kan man vara en knytpunkt för turism, historia och mat.
Det skulle vara något.