Avknoppa apoteket

Politik2008-07-25 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
När regeringen tillrädde 2006 var apoteksmonopolet verklighet i tre av världens länder. I två kommunistiska skurkstater: Kuba och Nordkorea. Och så i folkhemssocialistiska Sverige. Det är naturligt att den borgerliga regeringen genast inledde arbetet för att rätta till detta pinsamma missförhållande.

Sedan i våras är det tillåtet att sälja nikotintuggummin såväl som cigaretter i vanliga butiker. Och inom en inte allt för avlägsen framtid kommer det gå att köpa receptfria läkemedel i vanliga butiker över hela landet.Detta är välkommet. Receptfria läkemedel påminner om vilken produkt som helst. Patienten avgör själv om läkemedlet skall inköpas och betalar mestadels ur egen plånbok.

Socialdemokraterna godtar delvis resonemanget om receptfria läkemedel, men är i stort skeptiska. En ny utredning från riksdagens utredningstjänst som partiet beställt visar nämligen att några få stora företag dominerar detaljhandeln för läkemedel i Europa. En avreglering, befarar man, skulle därför i praktiken innebära att ett statligt monopol ersätts med ett privat oligopol. Ideologi förblindar alliansen inför dessa problem, påstår man.

Regeringen har tagit till sig av kritiken och skjuter på avskaffandet av apoteksmonopolet tills januari 2009. Det gäller att vänta in så många marknadsaktörer som möjligt, resonerar man, vilket är riktigt. Dessutom förutsätter en avmonopolisering att Apoteket AB säljer ut ett antal apotek runt om i landet, för att bolaget inte skall bli för dominerande. Nu får Apoteket ytterligare en tid på sig organisera detta.

Förvisso skall kraften i socialdemokratins argument inte överdrivas. Dels kan tre-fyra aktörer på en marknad mycket väl räcka för att skapa en god konkurrenssituation. Dels indikerar det stora intresset att antalet aktörer mycket väl kan bli betydligt större. Viktigt är såklart att se till utvecklingen i närliggande länder, där marknaden avreglerats. Och erfarenheterna från till exempel Norge och Island där det råder fri etableringsrätt för apotek är mycket positiva. Tillgängligheten har ökat markant, speciellt i tätbebyggda områden. Öppettiderna har blivit längre och servicen bättre. Och åtminstone på Island har konkurrensen dessutom inneburit sjunkande priser (i Norge är den trenden inte lika tydlig).

Oppositionen har rätt i att ideologiska principer inte kan vara avgörande i en sådan här reform. Men regeringen har visat att det är praktiska överväganden som är vägledande. Och det mesta tyder på att en avmonopolisering är rätt väg att gå.