Avlyst blockad mot omvärlden
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Och så i förrgår, domen från EG-domstolen apropå det berömda Vaxholmsmålet. Det lettiska byggföretag vars arbete försattes i blockad av Byggnads tvingades ju i konkurs och gick därför till domstol. Byggnads får nu en rejäl bakläxa. Man har inte rätt att ta till vilka åtgärder som helst för att tvinga fram ett kollektivavtal - i alla fall inte om ett sådant avtal existerar i arbetstagarens hemland.
I praktiken innebär det att utländska byggfirmor kommer att få lättare att etablera sig i Sverige, vilket i sin tur kommer att få konkurrensen att öka i en bransch som är i rejält behov av det.
Formellt är nu frågan vad den svenska Arbetsdomstolen drar för slutsatser av EG-domstolens yttrande. Men eftersom beskedet från EG-domstolen kom i tämligen tydliga ordalag är det svårt att se annat än att det lettiska företaget kommer att ges rätt.
I det första fallet har Datainspektionen alltså satt ned foten till förmån för enskildas integritet och i det andra har EG-domstolen gjort detsamma till förmån för den fria konkurrensen. Jättebra, kan man tycka. Men samtidigt stämmer det hela till eftertanke.
Det handlar inte bara om byggbranschen. Vi kommer nu få en välbehövlig debatt kring fundamenten kring den svenska modellens arbetsmarknadsvillkor. Inte minst den del som berör fackets position. Facket pekar ju mer än gärna på Saltsjöbadsandan och det samförstånd som (påstås det) har rått sedan dess. Men verkligheten är ju att den bygger på premisser som inte är desamma i dag som för 70 år sedan, och att allt faktiskt inte alls fungerar särskilt bra på arbetsmarknaden i dag. I den kommande debatten kommer denna klyfta mellan realitet och retorik äntligen att ställas på sin spets.
Denna utveckling hade Sverige sannolikt inte varit förmögen om det inte förekommit tvingande påverkan "utifrån", alltså av andra än arbetsmarknadens parter. Det är uppenbart att fack och arbetsgivare aldrig självmant skulle ha tagit avgörande initiativ till någon förändring, trots att systemet går i uppenbar otakt med såväl moderna omständigheter som resten av Europa.
Därför är det desto viktigare att alla, inte bara de närmast berörda, deltar i debatten. Som facket brukar säga när de försätter någon företagare i blockad: det handlar om jobben och välfärden.