Avtalet måste på plats

Politik2014-07-24 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Just nu pågår förhandlingarna om världens största frihandelsavtal mellan EU och USA. Det går under benämningen Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP). Det är EU-kommissionen som genom förhandlingsmandat från medlemsstaterna förhandlar avtalet. Förra veckan avslutades den sjätte förhandlingsrundan och även om det drar ut på tiden ser det hoppfullt ut. Att få ett avtal på plats mellan världens två största ekonomier skulle lågt räknat innebära att EU:s ekonomi kan växa med 1000 miljarder.

I ett Europa i krisens efterdyningar skulle det innebära en motor för tillväxt och nya arbetstillfällen. För ett exportland som Sverige skulle avtalet innebära extra mycket eftersom USA är vår sjätte största handelspartner. Tullarna är idag i regel redan ganska låga. De största potentiella fördelarna handlar i stället om möjlighet till gemensamma standarder och att ömsesidigt godkänna tekniska krav och hälsokrav. Att öppna upp marknaden för offentlig upphandling kan också bli en vinstlott för Sverige.

Kritiker menar att avtalet riskerar att försämra kraven för livsmedelssäkerhet och miljö. Man bör enligt min uppfattning snarare se det som en unik möjlighet att komma överens om starka gemensamma regler och standarder. Samtidigt är det en chans för USA och EU att tillsammans sätta en positiv press på länder som Kina när det gäller exempelvis miljö och hälsoområdet. Tyvärr växer det fram ökande skepsis på båda sidor Atlanten. I EU har vi nyligen fått ett mindre frisinnat EU-parlament och i amerikanska kongressen har kritiska röster börjat höras. Jag tycker att det är ansvarslöst att många av de röd-gröna i Sverige vill säga nej till något de ännu inte vet vad det innehåller. Det riskerar att beröva oss många arbetstillfällen och medföra högre priser på många varor. Det är allvarligt för Sveriges och Europas framtid. Vi behöver inte fler automatiska nejsägare utan fler ansvarsfulla politiker.

Av samma anledning som vi en gång gick med i EU bör vi snarast möjligt se till att få frihandelsavtalet med USA på plats. Gemensamma utmaningar kräver samarbete och vi kommer aldrig klara exempelvis klimatutmaningen på egen hand i Sverige eller Europa. Det är naivt att tycka att vi klarar oss bättre ensamma. Självklart finns det avtalsområden som är svårförhandlade där varken EU eller USA vill kompromissa. Det är därför det tar tid. Men väl på plats kommer ett omfattande avtal och avskaffandet av handelshinder att göra underverk för företag och konsumenter i Sverige och resten av Europa.