B-förslag om medborgarskap

Politik2011-10-14 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det är inte bara Juholts bidrag som skakar socialdemokratin. Malmös starke man, Ilmar Reepalu, har föreslagit ett slags B-medborgarskap som ska vara lätt att få, men som snabbt kan dras tillbaka.

Till en början verkade det som att Reepalu hade stöd i partitoppen för sitt förslag. Morgan Johansson kommenterade till exempel att frågan var värd att tänka över. Men när förslaget visade sig väcka kritik stod Reepalu plötsligt ensam. Det är förståeligt att få vill förknippas med förslaget. Det kommer ursprungligen från Sverigedemokraterna, det skulle försvåra integrationen och urholka ett juridiskt och demokratiskt mycket viktigt begrepp.

En statsvetare som i sin forskning hävdat medborgarskapets betydelse är Andreas Johansson Heinö vid Göteborgs universitet. I sin avhandling "Hur mycket mångfald tål demokratin" från 2009 beskriver han hur medborgarskapet ifrågasatts av multikulturalismen. Enligt ideologin är medborgarskapet något ont som exkluderar människor.

Därför har en rad politiska beslut fattats som undergräver medborgarskapet. Vissa sociala rättigheter som historiskt knutits till medborgarskapet har frikopplats, Sverige godkänner numer dubbelt medborgarskap, och förslag om att koppla medborgarskapet till språkkunskaper eller demokratiska värderingar har i praktiken brännmärkts som rasistiska.

Utvecklingen har dock inte lett till att det blivit enklare för invandrare att accepteras som svenskar.

Johansson Heinö menar att Sverige borde gå motsatt riktning och uppvärdera medborgarskapet. På sin blogg skriver han angående debatten inom socialdemokratin att "Medborgarskapet borde utgöra ett slutgiltigt och oåterkalleligt kvitto på att en individ är fullvärdig och likvärdig medlem i den svenska staten. Alternativet är att vi legitimerar en ordning där alla medborgare inte är lika mycket svenskar."

Där träffar Johansson Heinö den ömma punkten. I Sverige finns det en spridd men sällan uttalad syn på att svenskhet är en etnisk egenskap.

Genom att uppvärdera medborgarskapet kan den gamla synen ersättas av en ny. Om vi vill lämna stamtänkandet och bygga en ny typ av nationell identitet är medborgarskapet ett av få tillgängliga verktyg.

För integrationens skull är det förmodligen bra om medborgarskapet är något som måste uppnås och inte bara delas ut. Men den som väl vunnit medborgarskap ska aldrig kunna förlora det. Alla medborgare ska vara lika mycket medborgare. Begreppet markerar jämställdhet. Det går inte att ha ett B-medlemskap i nationen. Särskilt inte ett som baseras på en förväntan att just dessa medborgare kan komma att begå brott. Att förslaget ens kommer upp är en påminnelse om hur oförmögna Socialdemokraterna varit på att hantera integrationsfrågor.

Partiet har försökt balansera mellan ett fack som varit skeptiska till invandring, och en vänsterintellektuell falang som velat riva ned nationalstaten. Sprickan riskerar att segla upp till ytan i ett redan stormigt hav.