B7 viktigt ö-samarbete

Politik2005-12-05 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det gotländska samarbetet med Östersjö-
öarna inom B7 har sin grund i Vision Gotland 2010. Där slogs ju fast att Gotland skulle söka samarbete med lämpliga orter i Östersjöregionen, för att vinna samverkan inom kultur och utbildning, men också inom politiken och affärslivet.
Sedan B7 bildades av de sju öarna Gotland, Öland, Åland, Ösel, Dagö, Bornholm och Rügen i början av 1990-talet har samarbetet fortgått. De mest drivande har varit Gotland, Åland och Bornholm och i början handlade det om att stärka öarnas roll inom och inför ländernas EU-medlemskap. Nu är alla öar EU-medlemmar och det blir återigen läge för att påverka det som händer i Bryssel och som berör öarnas roll och status.
I år har Gotland varit ordförande inom B7 och förra veckan hölls årsmöte i Visby. Flera intressanta föreläsare berättade om de spännande och sannolikt starkt växande utvecklingsmöjligheterna inom flera områden som finns i den dynamiska Östersjöregionen. Högskolan på Gotland kan säkert utveckla sitt samarbete med högskolorna runt Östersjön till inte bara dagens undervisning, utan också forskning. Vi får ju också ett Östersjöcentrum på Gotland och Sidas Östersjöavdelning.
Samarbetet mellan B7-öarna har handlat om erfarenhetsutbyte om hur man kan organisera öarna politiskt. Gotland är ju som bekant en kommun. Detta har tidigare Bornholm tagit efter och nu är Åland på gång att slå ihop alla sin småkommuner och bilda en kommun. Det ger en stark politisk ledning och samordning av ö-bornas olika intressen och önskemål. Det är bättre med en ö-övergripande kommun. Det har vi sett på Gotland och Bornholmarna är allt mer nöjda med sin hopslagning. Det har också skett erfarenhetsutbyte mellan öarna i miljöfrågor och hur förvaltningarna kan organiseras.
Samarbetet kan också ske om kommunikationerna. Bornholmarna är väldigt missnöjda med sina färjetransporter. De är väldigt avundsjuka på våra snabbfärjor och turtätheten. Och ålänningarna har ju än så länge turen att ha fler rederier som konkurrerar med varandra och det ger många turer och låga priser. Men som vi ser kommer tydligen ett rederi att försvinna, Silja är ju till salu.
B7-samarbetet har varit mycket bra för Gotland och skapat många värdefulla kontakter. Ö-samarbetet har också påverkat EU, så att öarnas särställning är accepterad och inskriven. Nu går ö-samarbetet in i en ny fas när Östersjöregionen utvecklas till en dynamisk snabbväxande region med mycket samarbete om utbildning, miljö och affärer. Det sker också utbyte som stödjer den demokratiska utvecklingen inom alla områden i Östersjöregionen.