Babyboom igen 2015?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Sannolikt det mesta intressanta blir ett seminarium om hur åldersfördelningen på Gotland påverkar samhällsutveckling. Redan i annonserna i GT och GA fanns ett diagram, som visade hur de olika åldersgrupperna tros utvecklas fram till 2015. Enligt den blir det avsevärt färre yngre och avsevärt fler äldre på Gotand fram till 2015.
I stort sett kan det nog stämma om man bara räknar fram de nuvarande befolkningssiffrorna. Men en stor inflyttning kan radikalt förändra bilden. Om det med de 600 nya statliga jobben och ökningen av privata tjänstejobb på Gotland flyttar in en stor andel yngre och barnfamiljer, så förändras ju behovet av barnomsorg och skolor jämfört med nuvarande siffror. Tyvärr kan ju också en stor utflyttning och befolkningsminskning påverka ålderssammansättning väldigt mycket också.
Men i stort är nog huvudlinjerna som annonsens digram påvisar riktiga. Tvivelsutan kommer antalet pensionsavgångar att öka rejält fram till 2015, då de stora 40-talskullarna då passerar 65 år. Nu får det inte så drastiska effekter på öns arbetsmarknad som det ibland sägs. Kommunal gjorde för något halvår sedan en genomlysning, som visade att av dem som jobbade i hemtjänsten, så var bara cirka 25 procent runt 60 år. Redan idag jobbar väldigt många yngre både i hemtjänsten och i sjukvården. Behovet av nyrekryteringar för att ersätta de som går i pension finns, men det är inte på något sätt alarmerande och det kommer knappast att bli akut arbetskraftsbrist.
Antal äldre ökar och det blir allt fler som fram till 2015 komer att gå i pension. Ibland låter det som det ökande antalet äldre kommer att lamslå sjukvård och äldreomsorg och göra slut på alla pensionspengar. Så är det inte. Visst kommer vi som går i pension runt 2015 kräva mer av samhället, men vi har mer pengar att köpa tjänster för. Och vi är friskare och det kommer att dröja fram till 80-årsåldern innan vi behöver rejält med hemtjänst och sjukvård. Även om pensionerna inte är mer än kanske 65 procent av lönen, så kommer de allt fler äldre bli en ganska köpstark grupp.
På Gotland var barnkullarna födda runt 1990 väldigt stora. Det är den babyboomens unga som nu finns på gymnasieskolan. Om några år är de 20 år och om ytterligare åtta år har de utbildat sig och fått bra jobb. Och de har bildat familj och föder en massa barn. Rimligtvis borde vi få en nya babyboom just runt 2015!
Det är viktigt att analysera åldersgrupperna förändringar och planera samhället därefter. Men vi får inte överdriva effekterna av det ökande antalet äldre och vi får inte glömma bort att babyboomens barn kommer att föda minst lika många barn runt 2015.