Bäddat för extrema åsikter

Politik2012-08-08 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det går minst sagt trögt i ekonomin för många länder och en ekonomisk oro sprider sig i alla länder. Läget i ekonomin jämförs ofta med depressionen på 30-talet. Bland annat så liknar den Grekiska premiärministern krisen i landet med just läget på 30-talet i USA.

I kölvattnet av den rådande ekonomiska oron växer det fram en allt starkare främlingsfientlig rörelse.

Precis som 1930-talets depression i Tyskland var en av de bidragande delarna till andra världskriget gör den rådande krisen att flera främlingsfientliga partier tar plats i parlament över hela Europa. Den för flyktingar, asylsökande och invandrare så svårpenetrerade muren runt EU och Europa riskerar att bli än mer utestängande.

Ett land där krisen slagit som hårdast är också det land där främlingsfientligheten sett sitt största uppsving, Grekland. Partiet Gyllene gryning fick sju procent i parlamentsvalet i maj och de försöker inte ens hymla med sina ståndpunkter. Deras partisymbol är ett hakkors med enbart vissa modifieringar på en röd bakgrund.

Här i Sverige säger många ekonomer att vi lärt oss av vår 90-tals kris. Vi vet vad som hände då och vi har tagit lärdom av det. Början av 90-talet var också första gången Sverige hade ett främlingsfientligt parti i riksdagen. Ny Demokrati skulle antagligen inte själva säga sig vara främlingsfientliga, och var kanske inte det från början, men med riksdagsledamot Vivianne Franzens undran i rädsla om "Hur länge dröjer det innan våra svenska barn ska vända ansiktet mot Mecka?" är det lätt att dra slutsatsen att de var främlingsfientliga. Detta mitt under brinnande ekonomisk kris i Sverige.

I Europaparlamentet är det inte heller brist på parlamentariker från extremnationalistiska partiet. Bland annat återfinns den högerextreme partiledaren för franska Front National Jean-Marie Le Pen. Om eurokrisen håller i sig, kan valet till europaparlamentet 2014 bli en stor framgång för de nationella, högerextrema partierna. Få länder i Europa saknar partier med nationalistisk eller främlingsfientlig ideologi. Länge var däremot Sverige relativt unikt i att sakna representanter för den politiska åskådningen men med bakgrund i den svenska finanskrisen 2008-2009 kom också Sverigedemokraterna in i den svenska riksdagen.

Ofta beror dessa sammanlänkade företeelser på att folk vill ha enkla lösningar på svåra, komplexa problem. Då är det mycket enklare att falla för resonemang som "Pengarna räcker inte när vi ska ge 27 000 nyinflyttade somalier socialbidrag!!!" vilket sportkommentatorn Janne Gunnarsson på SVT skrev på sin Facebook. Något som han senare i alla fall ångrade.

Det är en allt för simpel lösning att ställa invandrar mot ekonomiskt tillväxt, speciellt eftersom att det inte stämmer. Motstånd mot invandring kommer inte att lösa någon ekonomiskt kris.