Både längre och bättre straff

Politik2007-04-03 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är lätt att hitta exempel på fall där allvarliga brott ger alldeles för låga straff. Och visst finns det en utbredd uppfattning om att det krävs hårdare tag mot brottsligheten. Samtidigt har moderaternas justitiepolitik utmålats som att bara handla om att spärra in brottslingar. Talar man bara om längre fängelsestraff blir det förstås ensidigt. Men det finns också goda skäl till att utnyttja straffskalorna bättre.
Hur detta kan göras skall en utredning som justitieminister Beatrice Ask tillsatt titta på. Hur kommer man till rätta med att den övre delen av straffskalorna sällan utnyttjas? Hur skall förmildrande eller försvårande omständigheter få större betydelse för påföljden?
Längre straff är definitivt inte lösningen på alla problem. Vad som väl händer när en person avtjänar sitt straff är oerhört viktigt för att minska risken för återfall. Missbruks-, sociala och psykiska problem måste hanteras. Möjligheter att bygga ett nytt liv bör finnas, såsom studier eller kanske vissa former av arbete. Och framför allt får fängelsevistelsen givetvis inte bli en tid då man främst umgås med och tar efter andra brottslingar.
Men samtidigt går det inte att komma ifrån att själva straffet i sig också fyller en funktion. Den frihetsberövade kan inte begå brott under tiden i fängelset. Ett längre straff ger också en möjlighet att bryta med såväl dåliga vanor och ger tillfälle till självrannsakan. Längre straff kan också ha en avskräckande effekt.
Men, och det är viktigt att inte glömma bort det, de straff som utdöms fyller inte bara funktionen att få brottslingar att tänka till, före eller efter. Det ger också en signal till resten av samhället att den som bryter mot grundläggande normer och värderingar inte gör det obemärkt. Den som inte följer de normer som har formaliserats i lagar ska inte kunna göra det ostraffat. Det är avgörande för legitimiteten i rättssystemet.
Därför måste påföljderna stå i proportion till de brott som begås. Det finns tyvärr ingen exakt måttstock att använda sig av. Men när, som i dag, de straff som utdöms varken utnyttjar lagens straffskalor eller är i enlighet med den allmänna rättsuppfattningen visar det tydligt på behovet av att se över praxis. Hur länge fängelsevistelsen varar är dock bara en sidan av saken. Vad som väl händer där är också en viktig fråga.