Både vatten och jobb?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ytterst är det Miljödomstolen som beslutar om ja eller nej till ny brytning. Eftersom det har stort avgörande för jobben på norra Gotland så är det ett mycket viktigt beslut. Det är ju faktiskt cirka 150 jobb som direkt har sitt ursprung i kalkbrytningen, plus en massa andra där Nordkalk köper varor och tjänster i det gotländska samhället. Så ett ja eller nej har stor betydelse för hela norra Gotland.
Kommunstyrelsen säger i dagsläget varken ja eller nej. De går på tekniska nämndens linje och begär mer undersökningar av företaget just vad gäller påverkan på grundvattnet. Och det är uppenbart att företaget är helt inne på samma linje. De inser att vattenfrågan är avgörande för om de ska få tillståndet eller ej.
De är redan på gång att undersöka all påverkan på vattnet. Så för Nordkalk är nog kommunstyrelsens yttrande välkommet. Det innehåller krav på ytterligare utredning på vissa punkter vad gäller påverkan på grundvattnet. Och krav på företaget att återställa brottet och inrätta en näringslivsfond. I nuläget verkar det vara det enda rätta, som kommunstyrelsen beslutat.
Det måste ligga i de folkvaldas intresse att värna jobben på norra Gotland. Men det får inte ske till vilket pris som helst. Om grundvattentillgången skadas allvarligt så blir det nej. Det är alltså bitvis tuffa krav kommunstyrelsen lägger på företaget att bevisa att vattnet inte skadas av ett nytt brott.
Nu verkar Nordkalk ha tagit allt detta med i beräkningen. De är medvetna om påverkan på vattnet och investerar åtskilliga miljoner kronor på att kartlägga detta problem. De söker lösningar för att kunna visa att de inte förstör grundvattnet, för de är seriösa och vill fortsätta bryta kalk.
Det finns sannolikt gott hopp om att företaget kan visa att de har metoder som innebär att grundvattnet inte påverkas negativt. Då skulle jobben vara räddade. Men finns det tveksamheter, så blir det svårt att få fram ett tillstånd. Och det måste vara Gotlands folkvaldas uppgift att främst värna grundvattnet. Det är en bristvara och även om det blir svårt att ersätta jobben, så går det. Värre är det att ersätta friskt dricksvatten. Det finns dock gott hopp om positiv lösning på problemet.