Bakläxa för Sahlin, svagast i klassen

Politik2007-11-06 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Efter valnederlaget i fjol bestämde sig Mona Sahlin för att ta tag i den fråga där socialdemokraternas förtroende är som svagast: skolpolitiken. 68-skolan skulle bort. Ordning och reda skulle återupprättas i klassrummen. Fast först var Sahlin tvungen att "samla in" åsikter från partiet och LO. Man skulle hålla rådslag, hette det. Nyligen presenterade rådslagsgruppen Skola resultatet i en skolpolitisk plattform: "En ny skolpolitik - för kunskap, respekt och lust att lära."
Tanken var att dokumentet skulle ligga till grund för diskussionerna vid förtroenderådet i Stockholm i helgen, där beslut om en ny skolpolitik skulle tas. I sista minuten ändrade man dock sina planer. Hela den skolpolitiska diskussionen skjuts upp till partikongressen 2009. Enligt partisekreterare Marita Ulvskog beror det hela på ett missförstånd. Stadgarna tillåter inte ett formellt beslut, man har skrivit fel i kallelser och på hemsidan.
Frågan är dock om beslutet att skjuta upp den skolpolitiska debatten inte snarare hade med innehållet i plattformen att göra. Man anar att delar av partistyrelsen satte kaffet i halsen när de upptäckte att rådslagsgruppen bland annat förespråkar nationella prov och betyg tidigare än årskurs åtta, "för att följa upp hur väl eleven nått kunskapsmålen".

Överhuvudtaget påminner rådslagsgruppens förslag om den folkpartistiska linjen. Utgångspunkten och tonläget är desamma. Man har tagit fasta på Jan Björklunds svidande kritik av den socialdemokratiska skolan: att den missgynnar arbetarklassungdomar som inte har studietraditionen med sig hemifrån. Man framhäver betydelsen av de första skolåren och talar om "det klassiska bildningsbegreppet" som en viktig del av en modern utbildningspolitik. Ja, det verkar nästan som om rådslagsgruppen hittat tillbaka till arbetarrörelsens gamla bildningsideal. Ni vet det där som övergavs när den "unga" socialdemokratin tog över, på 60- och 70-talet, när "elevdemokrati" blev högsta prioritet, och olika pedagogiska experiment började avlösa varandra.

Av någon anledning är detta fortfarande mycket kontroversiellt inom socialdemokraterna. I partikongress efter partikongress har man röstat ned förslag till fler nationella prov och tidigare betyg. Men att skjuta upp reformarbetet kommer allvarligt att skada partiets trovärdighet. Socialdemokraterna bör inte låta sig luras av det starka opinionsläget. Alliansen har en skolpolitik som är väl förankrad och populär i väljarkåren. Det är och förblir ett hot mot (s).

Dessutom skadar beslutet Mona Sahlins redan något skamfilade auktoritet som partiledare. Hon har ju gjort skolpolitiken till sin hjärtefråga. När nu Ulvskog låter meddela att den får vänta måste många undra vem det egentligen är som bestämmer i partiet.

Ja, det är en dyster historia det här. Men skadan för socialdemokraterna är ändå obetydlig i jämförelse med den som tillfogats Sveriges ungdom, under trettio år av socialdemokratisk skolpolitik.