Bara enigt borgerligt agerande i en av 13 omröstningar på ön
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Hon tänker väl på den borgerliga alliansen som går fram stort på riksplanet. Hur opinionen ser ut på Gotland får vi ju aldrig veta mellan valen. Men trenderna i riksdagsvalen brukar synas i kommunalvalen också. Det kallas för rikssvingen.
Undras om Nypelius själv tror, att Vi i femman kan väckas upp igen. Gottlandspartiet är borta, och det är svårt att tro att någon av nykomlingarna i partileken hinner slå rot på Gotland före nästa års val.
De höjda hamntaxorna
För att se hur samarbetet fungerar numera har jag tittat på voteringarna i fullmäktige ett år tillbaka. Vi i majoriteten har ju bundit oss för det förslag som kommer från kommunstyrelsen, så det är oppositionen som begär votering för att ändra ett beslut. Jag hittar 13 voteringar sen april förra året.
Bara i ett enda fall röstade alla fyra oppositionspartierna lika. Det gällde de höjda hamntaxorna.
För centern var det viktigt att få lägre taxa för bettransporter. Och moderaterna röstar väl alltid emot ökade kostnader för medborgarna. Samtidigt som de ofta kräver att kommunen skall åta sig nya verksamheter.
Moderat populism
Nog lutar moderaternas motioner en hel del mot populism. De kräver att beslutet att flytta kultur- och fritidsförvaltningen till Lövsta skall upphävas.
Trots att fullmäktige i samband med budgeten beslutade om flyttning. De voterar mot vindkraftverk söder om Klinte. Detaljplan för att möjliggöra sådana har beslutats för länge sen. Moderaterna vill att kommunen skall informera om friskolor - det är väl att gå för långt?
Moderaterna stöder sällan centerns hjärtefrågor. Att bevara Fårösunds vårdcentral till exempel. Då röstade de med majoriteten.
Deras intresse för landsbygden är mycket förstrött. Det visar väl röstningen mot att flytta ut kommunal verksamhet från Visby, eller mot att bygga fler vindkraftverk.
En del åtgärder från den förra mandatperioden har upphävts av den nya majoriteten. Dem vill moderaterna ha kvar.
Uppdelningen av social- och omsorgsnämnden på två till exempel. Och man önskar särskilda uttalanden om valfrihet i vården.
Vid sådana voteringar avstår centerpartisterna. Är det en antydan om vem som var den mest drivande parten i Vi i femman? Centern var aldrig så angelägen om moderaternas profilfrågor men ställde upp för husfridens skull.
Över huvud taget finns det en påfallande överensstämmelse mellan moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna. De röstar oftast tillsammans.
Centern med nya majoriteten
Men centern tycks trivas bättre med den nya majoriteten. I sju av voteringarna har de röstat med socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet.
Det går inte att se några tecken på att man försöker bilda en allians här på Gotland av de fyra partier som ingår i oppositionen. De går fram var för sig till riksdagsvalet också. Skall det kanske bli överraskningar i den gotländska kommunalpolitiken nästa år?
Vi behöver långsiktigt samarbete, inte meningslösa utspel för att knipa poäng på tillfälliga opinioner.