Bara politik kan ge de gröna jobben

Politik2013-07-02 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Almedalsveckan är underbar. Under måndagen var jag på tre seminarier. Två om jobb och ett om opinionsbildning och bristen på tydliga ideologiska alternativ i politiken.

Genom att Socialdemokraterna och Moderaterna slåss i den politiska mitten, som genom Socialdemokraternas högervridning ligger längre till höger än tidigare, så blir valet nästa år inte en fråga om politiskt vägval, utan om Löfven eller Reinfeldt är bästa statsministern.

Det blir inte ett val mellan två olika framtidsbilder för Sverige, utan ett presidentval. Detta kan öppna för Sverigedemokraterna, som kan visa att de har ett verkligt annorlunda alternativ. Det odemokratiska rasistiska alternativet fyllt av intolerans och ökat utanförskap.

Gröna jobb

Den Miljöpartiet närstående tankesmedjan Cogito ordnade ett seminarium om gröna jobb. Det blev länge ett flummigt snack om vad gröna jobb är och vad som möjligen kan skapa gröna jobb.

Eva Alfredsson från Tillväxtanalys hade den fylligaste analysen och menade att dagens produktion inte är optimal om man ser det ur ekonomisk, ekologisk och social synvinkel. Det slösas med naturresurser, miljö och människor som slits ut.

Hon menade, att det är kraven på en hållbar omställning som kan skapa de gröna jobben och som får de miljöskadliga och människoskadande jobben att försvinna.

Hon berättade om när politiken ställde hårda miljökrav på pappersindustrin i Sverige på 1990-talet.

Då beslutade riksdagen om miljömål, och regeringen förde dialog med företagen och forskningen och inom några års omställningstid hade de skadliga utsläppen minskats med 80 procent och svensk pappersindustri var världsledande på miljövänlig produktion. Och fortsatt vinstrik och som gav många jobb.

Inget marknaden klarar

På direkt fråga om hur den hållbara omställningen skull komma igång var alla i panelen på det klara med att marknaden inte klarar detta, utan det måste till en politiskt demokratisk process med hårda miljö- och klimatkrav, som gör att näringslivet tar hjälp av forskningen och ställer om produktionen. Särskilt viktigt är det med energisystemen.

Så vad som krävs är att politiska partier vågar driva en offensiv miljö- och klimatpolitik, så att näringslivet tillsammans med forskningen kan ställa om i hållbar riktning och bli världsledande på hållbar tillverkning.

Jag lyssnade också på Centerns ekonomiska seminarium om vilken potential som bruksorterna har att utveckla företag och jobb. Centern reducerar politikens roll till att sänka skatter, arbetsgivaravgifter och gärna sänkta ingånglöner.

Alla måste inte flytta

Centern har en poäng i att med gemensam kraft från driftiga entreprenörer, bra uppbackning från kommunerna och ett bra företagsklimat, så kan jobben växa i bruksorterna. Alla måste inte flytta till större städer, även om urbaniseringen är en stark trend i Sverige och på Gotland.

Genom alert planarbete, lyhördhet och dialog kan det i den gamla bruksorten Fårösund växa många nya små- och medelstora företag. Men det krävs också kommunala satsningar som folkhögskolan i Fårösund. Kombinationen offentliga satsningar på skolor, sjukvård och äldreomsorg och samverkan med driftiga entreprenörer kan ge nya jobb i brukorter som Fårösund.

Men då kan man inte som Centern och de andra borgerliga partierna gjort, plundra statskassan genom att sänka skatterna så välfärden blir sämre på grund av minskade resurser.