Barbari i Bagdad
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Exakt vad som följde på detta vet vi inte, men vi vet att när tumultet och ilskan bedarrat, låg 24 irakier döda i de närliggande husen. Åtminstone 15 av dessa uppges ha varit civila, sju var kvinnor och tre var barn.
Den amerikanska militären menade att irakierna dödats i själva explosionen eller i korselden som följde, när soldaterna besköts från närliggande hus. Mycket talar dock för att de i själva verket sköts ner i rent raseri, när Terrazas vänner gick bärsärkagång i jakt på attentatsmannen. Incidenten väckte liv i en debatt om hur väl rustade, emotionellt och professionellt, de ofta mycket unga koalitionssoldaterna är för sin svåra uppgift.
Nu väcks den debatten åter. Under flera månader har vänstertidskriften The Nation samlat berättelser från amerikanska soldater med erfarenheter från krigets Irak. De tusentals sidorna med vittnesmål talar igen och igen om hur soldater tappar omdömet i stridens hetta och gör sig skyldiga till brutala övergrepp mot civilbefolkningen.
Flera av de intervjuade medger att de själva deltagit i övergreppen, men påpekar att de därmed tillhör en minoritet. Samtidigt uppger man att övergreppen är vanligt förekommande, att de ofta inte rapporteras samt att de väldigt sällan leder till repressalier.
Sammantaget växer bilden fram av ett Irak där regeringen och koalitionsmakterna tappat kontrollen, inte bara över gator och marknadsplatser, där de har svårt att skydda civilbefolkningen mot attentat, utan även i någon utsträckning över sina egna soldater.
Att krig förråar är naturligtvis ingen nyhet. Men detta faktum ställs på sin spets i Irak, där den komplexa situationen och avsaknaden av någon egentlig frontlinje gör det svårt att skilja vän från fiende. Samtidigt som förmågan att göra det är allavgörande.
Att övergrepp mot civilbefolkningen är vanligt förekommande är mycket beklagansvärt. Inte enbart på grund av det lidande som åsamkas, utan också för att övergreppen, i synnerhet när gärningsmännen går fria, ökar det allmänna missnöjet med koalitionstruppernas närvaro. Ett missnöje som lätt spiller över på den med den med USA förknippade irakiska regeringen.
Den amerikansk-ledda koalitionen i Irak har inte en lätt uppgift framför sig. Ur spillrorna av Saddam Husseins mångåriga tyranni skall styre under lagen upprättas. Ett folk splittrat av religiösa och etniska konflikter skall förmås att sluta upp bakom demokratiskt fattade beslut.
Övergrepp mot civilbefolkningen lär knappast hjälpa i det arbetet.