Barnahus räddar utsatta barn
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Barnahuset skulle vara just som det låter som, ett hus för barnen. För de barn som råkat ut för det värsta tänkbara - övergrepp av något slag. På ett barnahus skulle barnen mötas av myndighetspersonal, men i en miljö som är mindre laddad än till exempel en polisstation.
Få går till åtal
Idag är det dessvärre så att ytterst få fall av såväl misshandel som andra övergrepp på barn går vidare till åtal.
Det är faktiskt så få som 14 procent av anmälningarna. Detta för att övergrepp är bland de svåraste brotten att utreda, inte minst för att det ofta saknas vittnen.
På andra platser i Sverige, där man inrättat barnahus, har man mycket goda resultat. Antalet anmälningar som går vidare till åtal har till exempel i Linköping ökat till 40 procent.
Bara den siffran talar ju för sig själv, och för att ett barnahus på Gotland borde stå färdigt i stort sett imorgon dag.
I ett barnahus samordnas nämligen arbetet mellan till exempel social, polis, psykiatri och åklagare. På ett annat sätt än vad som annars är brukligt.
Detta för att gemensamt få en bättre bild av vad barnet har blivit utsatt för. Tillsammans ser inblandad myndighetspersonal samma videoförhör av det utsatta barnet och utgår således från samma grund i det fortsatta arbetet.
Gynnar i första hand barnet
Dessutom besparas de som arbetar med fallet så mycket tid som annars går åt till att faktiskt jobba "dubbelt", telefonera och bolla fram och tillbaka mellan myndigheter. På ett barnahus kan man ta ett samlat grepp på situationen, vilket gynnar i första hand barnet.
Jag tycker att ett gotländskt barnahus är en strålande idé. Vi upplever ofta att vi står maktlösa inför brotten mot dessa våra minsta. Med ett barnahus, skulle vi kunna ta mer kontroll över situationen. Minska lidandet, som redan när anmälan görs är alltför stort.
Barnen är det viktigaste vi har, de är vår framtid. När ett barn farit illa, är det viktigt att det följs upp och bearbetas så långt det är möjligt. Ett steg i barnets läkeprocess kan vara att se att den som misshandlat eller förgripit sig på det, tvingas att stå till svars för sina ogärningar.
Viktig myndighetssamverkan
I ett sådant arbete förefaller barnahus som något nödvändigt, inte minst för att man från myndighetshåll ställer sig positiv till det.
De tjänstemän som arbetar med det här uppfattar arbetet på ett barnahus som något som underlättar handläggningen av redan svåra fall betydligt. Det borde hörsammas, inte minst av oss politiker.
Oavsett politisk tillhörighet, förenas vi alla i omsorgen om barnen. Därför hoppas jag på en bred uppslutning den dag ett konkret beslut om ett gotländskt barnahus skall tas.
Att gå miste om denna möjlighet, vore att blunda för de rent humana vinster, som kan göras för dessa våra minsta.