Barnen i centrum för familjehemspolitiken

Politik2013-07-16 05:20
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Ännu en Almedalsvecka har passerat. Också den här gången ännu mer fartfylld och storslagen än sina föregångare. Jag är djupt imponerad över hur väl allting flyter på; så många människor och aktiviteter på så liten yta – helt fantastiskt!

Fantastiskt var också Stefan Löfvens tal i Almedalen, liksom David Lindvalls engagerade välkomsttal. Det är så befriande att det börjar utkristallisera sig så tydliga alternativ i svensk politik och att Stefan Löfven i sitt ledarskap så tydligt står upp för solidariteten och vikten av att hålla ihop vårt samhälle. Att satsa på skolan och alla elevers rätt till en fullgod utbildning är en utmärkt medicin mot borgerlighetens samhällsbygge, där klyftorna bara ökar.

Det mest givande seminariet

Almedalsveckan för min del innebar många möten, men också en del seminarier och paneldebatter. Det mest givande panelsamtalet jag deltog i var nog det som arrangerades av Familjehemmens riksförbund i samverkan med Familjehemmens Unga Röster på temat ”Mina två viktiga familjer – hur viktig är jag då?”. Under samtalets gång fick vi tjänstemän och beslutsfattare höra tidigare familjehemsplacerade ungdomars historia och deras reflektioner på vad som måste förbättras för barn som inte kan växa upp med sina biologiska föräldrar.

Bland annat mötte jag Max från Stockholm, som inte fick besök av socialtjänsten en enda gång under de 11 år han var placerad, ett familjehem där han dessutom for väldigt illa. Hans historia berörde mig djupt och det kändes extra viktigt att berätta om hur vi här på Gotland arbetar idag för att inget barn ska ha det som Max har haft det. Bland annat får alla familjehemsplacerade barn besök av socialsekreterare minst 3 gånger per år – just för att se att det fungerar som det ska.

Familjehem på Gotland

Här på Gotland har vi många riktigt fina, välfungerande familjehem, men både det placerade barnet och hela de nya familjekonstellationerna måste få stöd och vägledning för att klara vardagen tillsammans. Också i familjehemsvården på Gotland finns utrymme för förbättringar, men vi arbetar på för att verkligen sätta barnens behov i centrum. Det är ju deras väl och ve vi är satta att skydda. Historier likt den Max berättade har vi beslutsfattare att ansvar att omöjliggöra en upprepning av.

Kvinnomingel med allsång

På torsdagen i Almedalsveckan gick en riktigt trevlig begivenhet av stapeln, nämligen S-kvinnors mingel. S-kvinnor från hela landet träffades i en sommarskön trädgård mitt i Visby och ägnade kvällen åt nätverkande, allsång (ledd av Margareta Winberg) och panelsamtal om kvinnors villkor mellan Carina Ohlsson, vice förbundsordförande i S-kvinnor och Carin Jämtin, Socialdemokraternas partisekreterare. Nästa års S-kvinnormingel blir än viktigare och socialdemokraterna har ett stort ansvar som uttalat feministiskt parti.

Jämställdhet blir förhoppningsvis ett givet samtalsämne i valrörelserna 2014. Årets mingel var härligt, nästa års blir – om möjligt - ännu bättre. Tack Björkhagafondens styrelse – Maggan, Solan, Ulla och Lena – för att ni gör minglen möjliga, år efter år.