Barnperspektivet glömdes bort igen

Foto: Henrik Montgomery/TT

Politik2019-09-18 09:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Den 3 september skrev jag en ledare där jag reflekterade över att regionstyrelsen inte tagit upp barnperspektivet när det beslutats om höjd taxa för barn och ungdomar som uteblir från tandläkarbesök. I underlagen ser man tydligt att ett gediget arbete har gjorts för att utröna på vilken nivå som straffavgiften kan sättas. Men vilka följder den föreslagna chockhöjningen skulle få för barn och ungdomar, den analysen lyser med sin frånvaro. Trots att regionen har tydliga föreskrifter som beskriver hur barnperspektivet ska tas med i beslut som rör barn direkt eller indirekt. På måndag kommer ärendet upp på regionfullmäktiges möte, men fortfarande utan barnperspektiv.

Men det är inte bara i ärendet om höjd straffavgift vid uteblivet tandvårdsbesök som regionen glömmer bort barnen. Till tekniska nämndens möte den 19 september föreslås avveckling av lekplatser som det inte finns ekonomi till att underhålla. 

I Slite föreslås att två lekplatser avvecklas. För Slitebarnen i lekplatsålder innebär detta att de enligt förslaget ska ta sig till den lekplats som finns i området som kallas Närs i folkmun. Inget fel på varken lekplatsen eller bostadsområdet. Men för oss som känner till Slites geografi är det uppenbart att detta förslag inte heller fått genomgå en bedömning ur ett barnperspektiv. En av lekplatserna som nu, enligt förslaget, ska avvecklas ligger i den del av Slite som ligger söder om Cementa, medan den lekplats som barnen nu föreslås använda ligger norr om Cementa. Det innebär att barn i lekplatsålder skulle behöva gå eller cykla närmare en och en halv kilometer över hårt trafikerade vägar eller på Storgatan, som går genom Cementas industriområde, för att få tillgång till en lekplats. 

Förslaget till beslut strider dessutom mot den lekplatspolicy som regionen tidigare beslutat om. Där står att mindre lekplatser ska ersättas med större lekplatser mer centralt placerade i orterna. Men om jag är rätt underrättad finns varken pengar avsatta till en ny central lekplats i Slite eller ett beslut om att bygga den. 

Det är svårt att argumentera emot att man från regionens sida vill åtgärda farliga lekplatser, men när man föreslår att ta bort dem kommer det att påverka barnen. Då ”Region Gotland har beslutat att bedömningar av konsekvenser för barn ska göras i ärenden som berör dem”, blir jag återigen bekymrad över att det inte sker. Visst det är jobbigt att ta hänsyn till allt och alla som påverkas av beslut, speciellt när man är hårt trängd ekonomiskt, men barnen får vi bara inte glömma bort.