Barns rätt till en hälsosam miljö

Foto: Tor Jarild /SCANPIX

Politik2012-10-22 07:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Barn som utsätts för mycket luftföroreningar under sitt första levnadsår riskerar att få sämre lungfunktion senare i livet.

Detta konstaterande för Institutet för miljömedicin vid Karolinska Institutet fram i en färsk forskningsrapport.

Där har 1 900 barn i Stockholms län följts från födelsen med enkäter, blodprover och mätning av lungfunktioner. Kopplingar har sedan gjorts till föroreningar i barns närmiljö (bostad och dagis).

Egentligen är det självklart att små barns känsliga kroppar påverkas av föroreningar i miljön. Jag lyfte själv fram detta i min bok "Barn och Miljö" för dryga tio år sedan.

Ingen prioriterad forskning

Det här är ett forsknings- och kunskapsfält med stora luckor.

Sannolikt för att det handlar om små barn där intresset för forskning och kunskapsuppbyggnad inte är särskilt prioriterat och inte heller drivs på den politiska nivån.

Jämför med de enorma resurser som läggs ner för att belysa vuxenvärldens alla krämpor.

Det närmaste man har kommit att lyfta fram barns utsatthet är väl när Håkan Juholt förde fram barnfattigdomen och fick rejält politiskt gehör.

Men lika angeläget är det att lyfta fram hur barn påverkas av miljön.

Om dessa risker blev allmänt kända skulle vi kunna få en ny politisk debatt som handlar om en viktig framtidsfråga: hur barns hälsa påverkas av miljöföroreningar.

Ett faktum är att barn är mer känsliga för miljöföroreningar än vuxna. Den växande, ännu outvecklade kroppen är sårbar. Barn har känsligare kroppsfunktioner. De olika organen utvecklas successivt och är därmed mer utsatta för föroreningar.

Njurarna är inte fullt utvecklade förrän i tvåårsåldern. Även lever, enzymsystem och skyddsvävnader i hjärnan utvecklas successivt under uppväxten.

I den fettrika modersmjölken kan miljögifter anrikas.

Små barn, stora föroreningar

Små barn behöver mer energi och vätska jämfört med äldre barn och vuxna. Därmed löper de större risk att exponeras för kemikalier.

Små barn andas in mer luft per enhet kroppsvikt och kan därmed dra in en större mängd föroreningar. Barn har dessutom näsan i avgashöjd!

Redan fostret är utsatt för miljöföroreningar trots den skyddande livmodern.Det talas ofta om risker med alkohol och rökning under graviditeten men mera sällan om de allestädes närvarande miljöföroreningarna.

Redan här kan barnet påverkas i sin utveckling. Om detta hör vi inte något i debatten.

Omkring 1990 fanns skrämmande bevis i Lettland på hur barn påverkades av de massiva miljöföroreningarna från sovjetbyggda industrier.

Falska läkaruppgifter

Lettiska läkare tvingades av regimen att publicera falska och tillrättalagda uppgifter.

Först efter självständigheten kunde sanningen komma fram.

Den aktuella insamlingskampanjen Världens Barn borde också lyfta fram denna sida av barns verklighet - miljön.

Men det är som om miljöföroreningar blivit en icke-fråga i Sverige, trots stolta miljötraditioner.

Det är dags för en aktiv miljöpolitik där barns rätt till en hälsosam miljö lyfts fram.