Bästa land att åldras i

Politik2006-08-30 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
På fastlandet finns det köer för att äldre ska få komma till särskilt boende, när de beviljats detta. Denna kö finns inte alls på Gotland. Enligt lagen har kommunen tre månader på sig att erbjuda den äldre ett särskilt boende. På Gotland klaras detta på kortare tid än en månad.
Denna snabba hantering har åstadkommits under den tid som Björn Jansson (s) varit ordförande i social- och omsorgsnämnden på Gotland. Från den föregående borgerliga perioden stod 18 personer i kö till särskilt boende, trots att de hade behov.
För att ytterligare förbättra vård och omsorg för de äldre satsar socialdemokraterna, med äldreminister Ylva Johansson i spetsen, 10 miljarder kronor unde tio år. För socialdemokraterna är det viktigare att bygga och förbättra äldreomsorgen än att sänka skatterna.
Ylva Johansson har nu preciserat satsningen. Då visar det sig att av den förstärkning av personal inom hemtjänsten som särskilda pengar satsas på, så kommer Gotland att få pengar motsvarande 63 nya tjänster inom äldreomsorgen. För att ta vara på den erfarna personalens kompetens, så avsätts pengar till mentorer. De ska handleda ny personal så de kommer in i jobbet och får högre kompetens. För Gotlands del innebär det att 24 äldre erfarna inom äldreomsorgen kan bli mentor och därmed orka jobba vidare, samtidigt som deras kunskap tas till vara.
Göran Persson sa ju i tv-utfrågningen i söndags att det stora reformområdet är omsorgen om de äldre. I det ingår stöd till kommunen att få fram lämpligt boende för de äldre.
Det kan handla dels om särskilt boende, som de som behöver mycket omsorg kan bo i.
Men också mellanboende, det vill säga lägenheter med möjlighet till service och samlingsplatser, så att de äldre kan få den omsorg de behöver, men framför allt möjlighet att träffa folk och få ett socialt rikare liv än ensamheten i eget boende.
En viktig del i satsningen på att förbättra äldreomsorgen är kompetensstegen, som är ett sätt att på många olika sätt höja kompetensen hos den personal som jobb inom äldreomsorgen. Det ger ökad arbetsglädje, självkänsla och förmåga att respektfullt bemöta de äldre. Det finns också en välkommen satsning på att bättre möta de demenssjuka. Det handlar om 140 000 personer och demensen drabbar både dem själva och deras anhöriga. För att bygga på det friska så krävs kunnig personal och där ska en bred kompetenssatsning ske för alla personalgrupper som jobbar med demenssjuka.
Med en socialdemokratisk regering blir det stora satsningar på att göra det bättre för de äldre. Då finns inte plats för stora skattesänkningar, som de borgerliga vill göra. Äldre är inte lika och har väldigt olika behov och önskemål på hur livet ska levas. Detta vill socialdemokraterna tillgodose. På Gotland är vi tack vore Björn Janssons politiska ledning på god väg och på vissa områden ett föredöme. På Gotland finns ju inga köer till särskilt boende för äldre.