Bättre än sitt rykte!

Politik2006-04-26 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Är företagsklimatet dåligt eller bra på Gotland? Frågan var uppe till diskussion lite grand på kommunfullmäktige i Ljugarn i måndags.
Enligt olika företagareundersökningar finns ett missnöje med hur kommunala och statliga regler tillämpas och en tröghet i hanteringar av det företagarna vill få besked om.
Å andra sidan visar ett allt större antal undersökningar en starkt ökande optimism om framtiden hos allt fler företagare på Gotland. Och de företagare som undersöker om de kan flytta hit sin verksamhet, blir noterbart förtjusta över hur väl mottagna de blir av kommunledningen med Jan Lundgren i spetsen. Snabbt ordnas möten med viktiga personer för att ge svar om mark, lokaler, underleverantörer och finansiering.
Det är alltså en splittrad bild av företagsklimatet på Gotand. Det finns minusposter, som försvårar för en del företagare. Men det handlar också om en skillnad i kultur och förståelse för företagarens respektive tjänstemännens roller. En tjänsteman i kommunen eller på länsstyrelsen ska bevaka allmänintresset och upprätthålla lagar och regler till skydd för miljön, säkerheten, och andra värden, som är viktiga för samhällsmedborgarna. Det kan leda till onödig tröghet och oförståelse hos företagarna.
Allt mer kommer signaler om att företagarna inte upplever politikerna som bromsklossar för att utveckla företagen. Det kan dock vara enstaka fyrkantiga tjänstemän, som utgör ett onödigt problem. Å andra sidan kan inte företagarna få allt de vill, för då kan företagens verksamhet bli till stora hinder för andra intressen. Med detta som bakgrund tror jag ändå att det finns väldigt mycket att göra för att det ska bli smidigare för företagarna att få klart besked så snabbt som möjligt.
Många företagare tror att arbetsrätten och kollektivavtalen är krångligare än de faktiskt är. Om alla företagare fick en bra dialog med de fackliga företrädarna, så skulle många hinder och mycket krångel försvinna. För att utveckla Gotland behövs många små och medelstora företag drivna av hängivna entreprenörer, som har handlingskraft och kunskap. Så långt möjligt måste de ges möjlighet att utveckla sina företag, så de ger så många jobb som möjligt. Men då krävs utbildningsinsatser och smidighet från kommunen och en bra dialog mellan företagare, politiker och fackliga företrädare.
Nu ska vi vara glada över att det finns så många små, medelstora och några större mycket välskötta företag på Gotland. Vi har faktiskt rätt många tillverkningsföretag, som går riktigt bra på Gotland. De tillverkar båtar, gummi, möbler, bröd och mycket annat. Med god lönsamhet. I grunden är det nog ett riktigt bra företagsklimat på Gotland. Annars skulle inte öns näringsliv blomstra som det gör och styras av så stark framtidstro.