Bättre balans för boende

Politik2010-03-04 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Hyresrätten har blivit om inte utrotningshotad så i alla fall föremål för en snar rödlistning.
Det finns många svenskar som inte vill äga sin bostad av olika skäl. Ekonomi är en av anledningarna. Något som är paradoxalt eftersom det är dyrare att bo i hyresrätt än i bostadsrätt eller eget hus.
I går presenterade Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Sabo på DN Debatt ett gemensamt förslag på hur byggandet av hyresrätter kan bli enklare och billigare.
Slopad fastighetsskatt, ändrade skatteregler och införande av en låg moms på hyror ingår i paketet.
Det låter väldigt mycket bättre än en tillbakagång till en generell subvention som vi redan provat och som ju inte fungerade. Ett redan prövat misslyckande som oppositionen vill återinföra.
Att subventionera byggledet är också att kasta pengar till en bransch som är totalt ovillig att effektivisera och modernisera sitt arbete. Det visar i alla fall de statliga undersökningar som gjorts av branschen (Skärpning gubbar, 2002, samt Sega gubbar, 2009).

Att inte fler köper sina boenden när själva boendekostnaden blir lägre beror så klart på att det krävs kapital för en sådan affär. Antingen eget eller lånat. Här sorteras de flesta ensamstående bort, att köpa ett boende med bara en inkomst är oftast inte aktuellt. Inte heller kan man välja hur liten hyreslägenhet som helst om man har barn.
Enligt bostadsföretagen och Hyresgästföreningens uträkningar är kostnaden för en nybyggd hyresrätt 2 000 kronor högre per månad än ett nybyggt småhus med äganderätt eller en bostadsrätt.
Något måste göras, det står klart.

På Gotland har än så länge inte så många kvarter gjorts om till bostadsrätter. Men det behövs fler hyresrätter även här, du måste köa i ett par-tre år för att bli aktuell för en ledig lägenhet. Och efterfrågan gäller inte främst fyrkantiga lådor med balkong utan fler familjevänliga boenden som radhus. I dag måste man anpassa byggandet till byggkostnader, inte efter det behov som finns. Med underlättande regler kan man hoppas att även detta ändrar sig.
Rapporten "Balanserade ekonomiska villkor - en skattereform för hyresrätten" är en bra grund för att gå vidare med en rejäl uppvärdering av hyresrätten.
Det behövs helt klart en bättre balans mellan kostnaderna för att hyra sin bostad och att äga den.